Új szaknyelvi iránymutatót hoztak létre a gyerekek szexuális kizsákmányolása és abúzusa ellen

silhouette 1154218 639x1445Az INTERPOL támogatja az új szaknyelvi iránymutatót, amelyet a gyerekek szexuális kizsákmányolása és abúzusa ellen hoztak létre. A Globális Tárcaközi Munkacsoport a szexuális bántalmazásról, és kizsákmányolásról úgynevezett „fogalom meghatározó” irányelvet adott ki a gyerekek védelme érdekében. Ez fontos lépés a szorosabb együttműködés felé, hogy közösen harcoljanak a kiskorúak szexuális kizsákmányolása és abúzusa ellen.

 

A szaknyelvi iránymutatás, más néven a Luxemburgi Irányelv segít eligazodni a gyakran használt bonyolult szakkifejezések között a gyerekek szexuális kizsákmányolása és a visszaélések ügyeiben. Az iránymutató pontos ajánlásokat fogalmaz meg olyan szaknyelvi kifejezések használatára, mint például a gyermekpornográfia, a gyermek-szexturizmus, és a gyermek prostitúció.

 

A Bűnügyi Rendőrség Nemzetközi Szervezete, az INTERPOL üdvözli az összehangolt, és nemzetközileg elfogadott terminológiát ezen a területen, különösképpen a törvény végrehajtásával, és az áldozatazonosítással összefüggésben.

 

A Védtelen, Veszélyeztetett Közösségek Egysége (Vulnerable Community Unit) mindig is támogatta a megfelelő szaknyelv használatát, hogy elkerüljék a szexuális abúzus és kizsákmányolás kifejezések közhelyszerűvé válását. Annak érdekében, hogy elősegítsék, hogy a rendőrség ’ugyanazt a nyelvet beszélje’ a gyermekek szexuális kizsákmányolása elleni harcban,  a szervezet az irányelvet a legjobb gyakorlatként határozza meg, és az útmutatásait 190 tagország törvényeinek végrehajtása során javasolja beépíteni, alkalmazni.    

 

Az irányelv világszerte valamennyi jelentős gyermekvédelmi szervezet, és egyesület, jogalkotó, illetve a média számára elérhető. A cél az, hogy egyezség jöjjön létre a kulcsfontosságú fogalmak meghatározásában azért, hogy az adatgyűjtés jobb legyen és a különböző szervek, ágazatok, és országok közötti együttműködés javuljon, erősödjön.

 

Az Irányelv a következő linken keresztül érhető el angolul, franciául, és spanyolul: www.LuxembourgGuidelines.org

 

Reméljük a közeli jövőben magyar nyelven is elérhető és széles körben alkalmazható lesz, és ennek megfelelően módosulnak majd a jogszabélyi és alkalmazott módszertani, szakmai anyagok is. (a szerk)

fotó: sxc.hu