Nyomtatás

Kutatás az alternatív ellátásban élő gyerekek helyzetéről

africa 1250991 639x430A nemzetközi SOS Gyermekfalvak és az Európai Bizottság egy átfogó jelentést adott ki, amelyben kutatási eredményeket és ajánlásokat tett közzé az alternatív ellátásban élő gyerekek helyzetéről. A tanulmány a rendszerszemléletű megközelítés jelentőségére hívja fel a figyelmet a gyerekvédelemben és az alternatív ellátások területén, és kiemeli az elszámoltathatóság fontosságát az ellátás és az elhelyezési folyamat során.

A Towards the Right Care for Children  (A gyerekek  jó ellátása) című jelentés kutatási eredményeket mutat be a szubszaharai Afrikából, Ázsiából, illetve  Dél-és Közép-Amerikából, és esettanulmányokat ismertet Chiléből, Ecuadorból, Indonéziából, Nepálból, Nigériából és Ugandából.

 

A tanulmány az ENSZ szükségesség és megfelelőség elvei és iránymutatásai alapján fogalmaz meg javaslatokat az alternatív ellátási rendszer megújításáról. A kutatás szerzői megjegyzik, hogy számos kormány, különösen a fejlődő és közepes jövedelmű országokban nem védi megfelelően a szülői gondoskodás nélkül maradt gyerekek jogait. A kormányok a helyi és a nemzetközi segélyszervezetekre, a hit-alapú csoportokra és az egyéni vállalkozásokra támaszkodnak, hogy az alternatív gyermekgondozás nagy részét ők biztosítsák a rászoruló gyerekeknek.

 

A jelentés az ellenőrzések és értékelések összegzése után rámutat arra is, hogy az alternatív gyermekgondozási létesítmények - beleértve az árvaházakat, (gyermekotthonokat) lakásotthonokat, és a nevelőszülői ellátást - országról országra eltérőek, azonban elégtelennek minősíthetők, vagy teljesen hiányoznak.

 

A jelentés a többi között felszólítja az állami kormányokat, hogy a szülői gondoskodás nélkül maradt gyerekek ellátásáért vállalják a felelősséget és legyenek számon kérhetőek. Az országoknak hosszú távú stratégiát kellene létrehozniuk az alternatív ellátási rendszer reformja érdekében, amelynek ki kell térnie a tennivalók sürgős azonosítására, illetve a legkárosabb gyakorlatok megszüntetésére.

 

Az alternatív ellátás fontos része a gyermekvédelmi rendszernek és illeszkedik a tágabb szociális védelmi rendszerbe, amely számos ágazatot fog át a pedagógusoktól kezdve az egészségügyi dolgozókig . A kutatások azt mutatják, hogy sok fejlődő és a közepes jövedelmű országban ezek az ágazatok elkülönülnek az alternatív ellátástól.



A szerzők hangsúlyozzák a rendszerszemléletű megközelítés fontosságát, hogy jobb legyen a gyermekvédelmi rendszer, beleértve a szakemberképzést, a szociális munkások, bírók, rendőrök, tanárok és egészségügyi dolgozók oktatását, mindazokét, akik kapcsolatba kerülnek a veszélyeztetett gyermekekkel.

 

A veszélyeztetett családok és a családba fogadó rokonok támogatása nagyon fontos, hogy megelőzzék a család szétesését, ahogy a kapuőr (elhelyezések követése) szerepkőr működtetése is. Létfontosságú, hogy a gyermekek és fiatalok közvetlenül vehessenek részt az ilyen döntésekben, és a döntéshozóknak konzultálnia kell a reformstratégiákról az szakellátásba került gyerekekkel és fiatalokkal. A minőségi ellátás függ az egyénekre szabott gondozási-nevelési tervektől és a támogatástól, amelyet a gyermekek és fiatalok a szakellátás elhagyásakor kapnak. 

 

Összességében a jelentés hangsúlyozza: ahhoz, hogy a fenntartható alternatív ellátás jobb legyen Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában, nem lehet előre gyártott, kész megoldásokkal előállni, hanem komplex, ország-specifikus  erőfeszítésekre van szükség , hogy a különböző tényezőket a külföldi finanszírozástól kezdve a helyi kulturális gyakorlatokig figyelembe vegyék.

 

Nigel Cantwell, a jelentés társszerzője szerint általános feltételezés, hogy az alternatív gyermekgondozási rendszereknek a nemzeti törvények, szabványok és politikák jelentik a fő kihívást.  A kutatások azt mutatják, hogy ez nem így van. A végrehajtás és az alkalmazás, amely sikertelen. A megoldáshoz minden egyes ország helyzetének alapos ismeretére van szükség, annak érdekében, hogy a változások megfelelően és értékelhető módon megtörténhessenek.

 

A jelentés angolul az alábbi linken keresztül érhető el:

http://www.sos-childrensvillages.org/getmedia/792aa016-fc16-4ad7-82f5-bf970b2a7c06/RightCareforChildren-SOS-EC-Jan2017.pdf