Nyomtatás

Filmajánló – Kids for Cash



Megrázó történet látott napvilágot 2009-ben az Egyesült Államokban: több száz gyerek került javítóintézetbe enyhébb cselekmények miatt, két bírót ugyanis megvesztegetett két magánkézben lévő intézmény vezetője.

Pennsylvania államban hatalmas botrányt kavart az eset, hiszen a fiatalok megfelelő jogi képviselet nélkül álltak bíróság elé, egyikük például azért, mert iskolájának igazgatóhelyetteséről készített gúnyolódó MySpace-oldalt – és javítóintézetbe küldték emiatt. Mint kiderült, a két bíró összesen 2,8 millió dollárt fogadott el az ítéletekért a két magánkézben lévő javítóintézet vezetőitől. Végül egyikükre 17, másikukra 28 év börtönbüntetést szabtak ki 2011-ben.


Ez a kiindulópontja a Kids for Cash c. dokumentumfilmnek, ami aztán jóval túlmegy az ügy bemutatásán. Az amerikai iskolákban ugyanis a zéró tolerancia elvének megfelelően minden stikli elkövetője a rendőrségen köt ki, sokszor feleslegesen és nem arányosan. És bár már a legfelsőbb szinteken is elismerték, hogy ez a szemlélet sem a gyerekek, sem a közösség javát nem szolgálja, lényegi változás még nem történt. Robert May filmje azokról a gyerekekről szól, akiket az igazságszolgáltatás rendszerébe kerülve nem tájékoztatnak arról, hogy joguk volna tanácsadáson részt venni, akik mellé nem rendelnek ki megfelelő védőt, akik nem tudhatják, mit jelent ez majd későbbi életükre nézve. Ezzel az eljárással pedig nap mint nap megsértik a gyerekek legalapvetőbb jogait. A felnőttek pedig félrenéznek, és nem akarnak tudomást venni a tényről, hogy az Egyesült Államokban gyerekek milliói kerülnek javítóintézetbe, 95 %-uk nem erőszakos cselekmény miatt.  



Forrás: jjie.org