Gyermekbarát kormányok Dél-Ázsiában

the south asia report
Első alkalommal készült átfogó jelentés a dél-ázsiai országoknak a gyerekjogok területén történt fejlődéséről, a Save the Children, a Centre for Child Rights, a Plan International, a Terre des Hommes és a Child Rights and You szervezetek együttműködésével. Kutatásuk eredményeit minden ország esetében egy-egy összetett, ám részletes mutatóba sűrítették, a jelentés így kulcsfontosságú információkkal szolgál a kormányok számára az összehangolt cselekvéshez, a civilek számára pedig az ügy hatékony képviseletéhez.

A jelentés (The South Asian Report on the Child-friendliness of Governments) Afganisztán, Banglades, Bhután, India, a Maldív-szigetek, Nepál, Pakisztán és Srí Lanka eddigi, a gyerekek helyzetének javítására tett erőfeszítéseit értékeli az ENSZ Gyermekjogi Egyezményeiben foglalt kötelezettségek teljesítése mentén. A régióban eddig India tett a legtöbbet e téren, azzal, hogy megteremtette a megfelelő jogi és szakpolitikai hátteret, utána szorosan következik Nepál, Banglades és Srí Lanka. Ugyanakkor a Maldív-szigetek, Bhután és Srí Lanka szerezte a legmagasabb pontszámokat a kidolgozott mutatóban; továbbá a jelentés szerint Afganisztán és Pakisztán is komoly fejlődésen ment keresztül.

 

Az elmúlt évtizedben ezek az országok hatalmas változást éltek meg, megteremtve a Gyermekjogi Egyezmény implementálásához szükséges jogi, szakpolitikai és intézményi alapokat, fejlesztve a gyerekek egészségügyi ellátását és az oktatáshoz való hozzáférésüket. Ennek ellenére a gyerekeket célzó ellátások, szolgáltatások minősége és a gyerekvédelmi intézkedések még mindig nem elég eredményesek, és nem mozdították elő a gyerekek érdekeinek képviseletét a helyi és állami döntéshozásban.

 

Ezért továbbra is szükséges, hogy a gyerekek joga az egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz és védelemhez jogilag is érvényesíthető legyen, illetve, hogy a strukturális kereteknek meg legyen a megfelelő ereje a változások eléréséhez. Erősebb mechanizmusokra van szükség ahhoz, hogy a törvények, szakpolitikák és intézmények valós jogosultságokat és ellátásokat jelentsenek a gyerekek számára, sokkal szisztematikusabb adatgyűjtésekre volna szükség a fejlődés méréséhez, és további kollektív erőfeszítésekre a kormányok, a kormányok közti szervezetek, a civil aktorok, a helyi közösségek és a gyerekek részéről is, megteremtve a gyerekjogi szakemberek és aktivisták hálózatát. A legmagasabb politikai szinteken – az állami költségvetésben, kormányzatban - kellene a gyerekjogi szemléletet integrálni.

 

A régióban – ahol 20-25 évvel ezelőtt írták alá a Gyermekjogi Egyezményt – egyébként egyre kiterjedtebb és eredményesebb együttműködés tapasztalható a kormányzatok, a gyerekjogi szervezetek és a helyi közösségek között, és fontos lépéseket tettek meg a gyerekek emberi jogainak elismerése, teljesülése és védelme terén – így pl. a régió egyes országaiban hatalmas eredmény volt, hogy sikerült szinte egészében felszámolni a gyermekházasság intézményét, és kiterjeszteni a születések regisztrációját.

 

A most publikált jelentés az országok értékelésén túl hét kulcsfontosságú ajánlást is megfogalmaz: köztük, hogy a kormányok kövessék nyomon az ENSZ Gyermekjogi Bizottság záró észrevételeinek, az Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat ajánlásainak és az átfogó kommentároknak a teljesülését, alakítsanak ki magas szintű koordinációs mechanizmust a különböző kormányzati, minisztériumi szinteken, és biztosítsák a megfelelő forrásokat és azok hatékony elosztását. A Gyermekjogi Egyezménynek megfelelően pedig támogatni kell és elősegíteni a gyerekek részvételét minden olyan folyamatban – akár jogi, akár szakpolitikai döntésről legyen szó – mely befolyással van életükre.

 

A teljes jelentés letölthető itt: http://resourcecentre.savethechildren.se/library/south-asian-report-child-friendliness-governments-0

Forrás: http://resourcecentre.savethechildren.se/news/south-asian-report-child-friendliness-governments