FICE: alternatívák a gyerekek intézeti ellátására



A FICE osztrák szervezete nemrég szakértői találkozót hívott össze a gyermekvédelmi szakellátás alternatíváinak megvitatására. A legfontosabb kérdés az volt, hogyan illeszthetők be a felszabadított erőforrások a különböző szolgáltatásokba, hogy azok célzottan, hatékonyan működjenek, a gyermeki jogokat tiszteletben tartva.


Több mint 40 osztrák és nemzetközi szakértő vett részt a St. Pölten-i konferencián, amit az osztrák FICE szervezet és Alsó-Ausztria tartományi parlamentjének egyik tagja közösen hívott össze, hogy áttekintsék a jelenlegi helyzetet és a kihívásokat. A rendezvény egyik meghívott előadója volt Egyesületünk elnöke, Dr. Herczog Mária is, aki ismertette az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának Ausztriára vonatkozó 2012-es ajánlásait az intézménykiváltásról, az alternatív gondoskodásról szóló ENSZ Útmutatót – ami már magyar nyelven is elérhető -, az ennek gyakorlati megvalósítását segítő kézikönyvet és az ehhez kapcsolódó nemzetközi kampányt.


Az Opening Doors kampány – ami hazánkban Kulcs a Jövőhöz néven fut – célja a gyermekjogi szemlélet erősítése a szakellátásban, a családok megerősítése sokféle szolgáltatással, a gyermekek intézeti ellátása helyett megfelelő alternatívák biztosítása azoknak, akik nem maradhatnak vérszerinti családjukban, a szülők és gyerekek megerősítése és az ezeket segítő közösségi, állami kezdeményezések támogatása.


Herczog Mária kiemelte, hogy intézményi ellátások kiváltásában nagyon fontos a folyamat vezetésének megtervezése, a különböző érintett szektorok közötti együttműködés és a szolgáltatások igénybevevőinek bevonása is, ami vonatkozik a gyerekekre és a fiatalok is. Az átalakítás központi elemei a holisztikus, gyerekjogi szemlélet, a prevenció, a célzott, személyre szabott ellátások és szolgáltatások, az erőforrások átcsoportosítása az alternatív ellátási formákba, a gyerekotthonok fokozatos felszámolása (és ezzel párhuzamosan az újak építésének moratóriuma), és az univerzális ellátások biztosítása, melyekkel minden család elérhető, akinek segítségre van szüksége. Minden gyereknek joga van ugyanis ahhoz, hogy vérszerinti családjában nevelkedjen, és onnan csak akkor emeljék ki, ha már biztosan nincs más megoldás – akkor pedig olyan ellátásban kell részesülnie, ami számára a legmegfelelőbb.

 


A magyarországi Kulcs a Jövőhöz kampányról itt olvashat bővebben.

Forrás: www.fice.at