Nyomtatás

Ashoka-tagsággal ismerték el L. Ritók Nóra munkáját

igazgyongy
Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, a Magyar Tehetség Nagykövete ebből az alkalomból adott interjút a tehetségportálnak. Véleménye szerint alapvető lenne a tehetséggondozás rendszerének kiterjesztése a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekre.

 


Az Igazgyöngy Alapítvány 1999 óta végez komplex fejlesztő munkát, amelynek fókuszában a művészeti nevelés és az esélyteremtés áll. Az integráció kérdéseire az egyik leghátrányosabb kistérségben, Berettyóújfalu környékén keresik a választ. Az Igazgyöngy Alapfokú Művészetoktatási Intézményben 23 település 670 diákja tanul, akiknek csaknem 70%-a hátrányos helyzetű, s közülük minden harmadik mélyszegénységben él.


A vizuális művészeti ágakban megvannak a korai tehetségazonosítás kritériumai. Az intézmény feladata, hogy a tehetséges diákokat legalább a középiskoláig, vagy még messzebb juttassa. A mélyszegénységben élő gyermekek tehetséggondozása komplex feladat, hiszen a „klasszikus” pedagógiai-pszichológiai feladatok mellett folyamatos hátránykompenzációra is szükség van.


L. Ritók Nóra szerint a hazai tehetséggondozást el kellene mozdítani jelenlegi állapotából, a minőségi oktatáshoz kötöttségből. A mostaninál mindenképpen szélesebb „merítésre” lenne szükség, mint elmondta: „ha bármilyen területen tehetségcsírát találunk, azt hosszan, felnőtt korig ápolni, gondozni kellene, és ma ennek az ívét nem látom. A mostani rendszer nem tud mit kezdeni például az autisztikus jegyeket hordozó tehetségekkel, miközben megtehetné: volt olyan tehetséges gyerek, aki például alig beszélt, mégis végigcsinálta az összes iskolát, és sikeres lett.”


A tehetseg.hu portálon elolvashatja az L. Ritók Nórával készült teljes interjút!