A gyermekvédelem helyzetéről a gyermekbántalmazási ügyek kapcsán

herczog kisleta beszelgetesMájus 9-én dr. Herczog Mária a P+ televízió Beszélgetés+ című műsorának vendége volt. A Kislétán történt gyermekbántalmazási eset kapcsán a magyar gyermekvédelmi rendszer nem megfelelő működéséről, a kormányzati döntések hatásairól és a nemzetközi jó gyakorlatokról esett szó az adásban.

 

Dr. Herczog Mária a műsorban elmondta, hogy bármilyen jól működő rendszer esetén is előfordulhatnak olyan esetek, mint a kislétai. Sajnos nem túlzás azt állítani, hogy ma Magyarországon sok ezer gyermek szenved el olyan bántalmazást, megalázó bánásmódot, nélkülözést, aminek nem lenne szabad megtörténnie. Ha pedig ez rendszerszintű hibára vezethető vissza, akkor meg kellene vizsgálni, hogy mi ennek az oka. Azonban ez nem történik meg.

 

Pedig a magyar gyermekvédelem lehetőségei mintaszerűek lennének, hiszen az 1997-ben elfogadott Gyermekvédelmi Törvény kiváló alapot ad erre. Azonban a működés feltételeit a törvény bevezetése óta soha nem sikerült teljes körűen biztosítani, és az elmúlt 8-10 évben fokozatosan szűkültek a lehetőségek.

 

A törvény úttörő módon, európai összefüggésben és összhangban az ENSZ és az Európai Unió törekvéseivel arra helyezi hangsúlyt, hogy a vérszerinti család kerüljön megerősítésre. Ebbe beletartozik az is, hogy a helyi ellátásokat (védőnői szolgálat, gyermekorvos, háziorvosi ellátás, gyermekvédelmi szolgáltatások, iskola, óvoda) és a közösségi szolgáltatásoknak a rendszerét minél magasabb színvonalon kell biztosítani, hogy a megelőzés és a korai felismerés elérhető legyen.

 

A teljes beszélgetés erre a linkre kattintva tekinthető meg:

 

http://videa.hu/videok/emberek-vlogok/b-vendeg-herczog-maria-2015.05.09.-dzuB5n6ieUvlvsdv