Megalázó bánásmód a menekülttáborban

prisonAz Alapvető Jogok Biztosának Hivatala weboldalán elérhetővé vált az ombudsman jelentése a Debreceni Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban tett látogatásáról, amelyből siralmas képet kaphatunk a táborban uralkodó állapotokról.

A jelentésből többek között az derül ki, hogy befogadáskor a női fogvatartottak ruházatának átvizsgálását is férfi fegyveres biztonsági őrök végezték: „Az egyik fogva tartott hölgy szakorvosi vizsgálat miatt volt kénytelen a MÖBEK (a menekülttábor) területét elhagyni, és visszaérkezésekor a ruházata átvizsgálását, a befogadáshoz hasonlóan, ismét egy férfi fegyveres biztonsági őr végezte.”

 

Továbbá a befogadás alkalmával az őrség a családtagokat együtt kísérte a kötelező orvosi vizsgálatra, ahol nemcsak az őrök, hanem egymás előtt is meztelenül kellett mutatkozniuk. Az egyik férfi beszámolója szerint „soha nem érezte magát annyira megalázva”, mint amikor a kislánya előtt mezítelenül kellett mutatkoznia.

 

Az orvosi vizsgálatra várakozók helyiségek tisztasága sem volt megfelelő, ugyanis itt „néhány, sötétkék színű, vízhatlan bevonatú matrac felületén száraz, nyákos szennyeződés volt látható". Az egyik fogvatartott nőgyógyászati vizsgálatot kért, ám ehelyett Paracetamolt adtak számára, egy másik szívbetegséggel küzdő hölgynek pedig azt tüntették fel az orvosi dokumentációjában, hogy gyomorproblémái vannak.

 

A bentlakó családok elhelyezésével is gondok voltak, mivel „annak ellenére, hogy a 182 személy befogadására alkalmas intézményben mindössze 65 fogvatartott élt, volt olyan lakóhelyiség, amelyben egy háromgyermekes család, illetve egy másik, gyermektelen házaspár volt elszállásolva". A zsúfoltságra az intézmény munkatársai nem tudtak magyarázatot adni.

 

Az ombudsman a látogatás alakalmával tapasztaltakat elfogadhatatlannak minősítette és jelentése végén intézkedésre szólította fel az országos rendőrfőkapitányt, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatóját, illetve a belügyminisztert.

 

A teljes jelentés az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala weboldalán (www.ajbh.hu), illetve itt elérhető.