Add Friend kampány az online gyűlölködés ellen

add friendsA Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat - a magyarországi Safer Internet Program (SIP) konzorciumának vezetője - és a Disney Csatorna országos programjának célja, hogy felhívja a gyerekek és a fiatalok figyelmét az online zaklatás (cyberbullying) következményeire és bátorítsa őket, hogy lépjenek fel a káros online viselkedésformák ellen.

 

Az Európai Bizottság 2014-es Eurobarometer kutatása szerint a magyarok több mint fele nem tartja fontosnak, hogy az online zaklatásról beszélgessen a gyerekével. Éppen ezért hívták életre az Add Friend kampányt, amelynek központi eleme egy figyelemfelkeltő reklámfilm az online zaklatás veszélyeiről, amely 2015. áprilisától már látható a Disney Csatornán és az interneten.

 

A videót az addfriend.disney.hu honlap egészíti ki, ahol a gyerekek, a fiatalok és a felnőttek egyaránt hasznos információkat olvashatnak a kampányról, az online gyűlölködés problémaköréről és annak kezelési módjairól.

 

A kampány fontos részét képezik még azok az iskolai előadások, melyek során a gyerekek a többi internethasználóval szemben tanúsítandó helyes viselkedésről tanulhatnak. A kampányt egy verseny is kísérte május folyamán: a fiatalok dalszöveget írhattak arról, hogyan kell felelősen viselkedni online környezetben.

 

A kampány szakértő partnere a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, amely az európai Safer Internet Plus program tudatosság-növelő központjaként a gyermekek, szülők, tanárok és a döntéshozók felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Tevékenységükkel azt szeretnék elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak.

 

Az Add Friend kampányról bővebben: http://addfriend.disney.hu/

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet programjáról bővebben: https://saferinternet.hu/