A babamentő inkubátorok megszüntetésének szükségességéről

babybornA Vs.hu weboldalon tegnap megjelent cikkben dr. Herczog Máriára hivatkoztak az alábbiak szerint: „a babamentő inkubátorok ellen elsőként Herczog Mária, a Bizottság magyar tagja lépett fel, szerencsésebbnek tartva az anonim kórházi szülés alkalmazását, amely lehetőséget adna az anya személyes adatainak megőrzésére és személyazonosságának későbbi megismerésére.”

 

Egyesületünk fontosnak tartja, hogy a cikk kapcsán kifejtse állásfoglalását a babamentő inkubátorokról.

 

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága minden érintett ország esetében határozottan ellenzi az újszülöttek inkubátorba helyezését, mert ez a közhiedelemmel ellentétben nem előzi meg az újszülött gyilkosságokat, hiszen a leginkább krízisben lévő titkolt terheseknek nincs módjukban ezekhez hozzáférni.

 

Másrészt ez a lehetőség megfosztja a gyermeket származásának, identitásának megismerésétől és lehetetlenné teszi, hogy bármely családtagjával a későbbiekben megismerkedjen. Továbbá nem segít a krízisben lévő anyáknak abban, hogy megfelelő segítséget kapjanak, akár a gyermek megtartására és felnevelésére, akár a méltósággal történő örökbeadásra, vagy a nem kívánt terhességek elkerülésére vonatkozóan.

 

A Vs. hu portálon megjelent, „Az ENSZ a babamentő inkubátorok megszüntetésére szólított fel” című cikk teljes terjedelmében itt érhető el:

 

http://vs.hu/kozelet/osszes/az-ensz-a-babamento-inkubatorok-megszuntetesere-szolitott-fel-1019#!s0

 

Aki bővebben szeretne olvasni a babamentő inkubátorokkal kapcsolatban felmerülő aggályokról, azoknak ajánljuk Mártonffy Zsuzsa dr. Herczog Máriával készített „Ha egy anya beteszi az inkubátorba a gyereket, még nem tanul meg fogamzást gátolni” címmel megjelent korábbi interjúját, az Örökbe.hu weboldalon:

 

http://orokbe.hu/2014/12/08/herczog-maria-inkubator/