Nyomtatás

ARTatlan - Programsorozat a gyerekkori szexuális bántalmazásról a Katonában

sad and scared 1432187 639x420A gyermekkori szexuális bántalmazás a témája az ARTatlan kiállításnak, amelynek megnyitóját május 4-én tartják a Katona József Színházban. A szervezők – az UNICEF Magyar Bizottság és a Beszélj róla! projekt – szeretettel várják az érdeklődőket a kiállítással egybekötött rendezvényeken is.

 

A Katona József Színház meghívója:

 

„8 év körüli voltam, amikor egy éjjel arra ébredtem, hogy a pizsamafelsőmet a nyakamig felgyűrve, a nadrágomat a bokámig letolva hanyatt fekszem az ágyon, apám a két kezemet csuklónál összefogva a fejem fölött az ágyhoz szorítja, ő pedig meztelen testtel fekszik rajtam.”



Gyermekkori szexuális abúzus – háttér

 

A szexuális abúzus szexuális visszaélést, bántalmazást jelent. Sok formája lehet, a szexualizált légkör megteremtésétől a valódi közösülésig. Az elkövető minden esetben hatalmi pozícióban van a gyermekkel szemben, és ezzel a hatalommal él vissza.

 

Nemzetközi statisztikák szerint minden hatodik-hetedik lány és minden tízedik fiú válik szexuális bántalmazás áldozatává 18 éves kora előtt.
A gyermekkori szexuális abúzus áldozatainak körülbelül 90 százaléka ismeri az elkövetőt. A bántalmazás elkövetője a legtöbbször férfi ismerős: vér szerinti apa vagy nevelőapa, más férfi hozzátartozó, családi barát, szomszéd.

 

Az abúzus súlyos és tartós károkat okoz. A leggyakoribbak: depresszió, szorongás, poszttraumás stressz szindróma, antiszociális viselkedés, egyéb pszichés zavarok.

 

A programokról:

 

Május 4., szerda
17.00: Megnyitó (Kantin kávézó, Katona József Színház)
A kiállítást megnyitja D. Tóth Kriszta, az UNICEF Magyar Bizottság nagykövete és Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója

 

18.00: Felolvasóest (Sufni, Katona József Színház)

 

A Katona József Színház színészei olvasnak fel a www.beszeljrola.hu történeteiből. Közreműködik: Bezerédi Zoltán, Dankó István, Dér Zsolt, Fekete Ernő, Jordán Adél, Kiss Eszter, Kocsis Gergely, Rujder Vivien, Tasnádi Bence, Tóth Anita

 

„Később nem csak éjszaka molesztált. Amikor fürödtem, bejött, az ajtón nem volt zár, csak bámult... Rettegtem tőle... Amikor anyum elment otthonról, reszkettem, hogy mikor ér hozzám. Rendszeressé váltak a zaklatásai.

 

Május 7., szombat
16.00: A gyermekkori szexuális bántalmazás – a szakemberek szemével (előcsarnok, Katona József Színház)
Résztvevők: Dr. Herczog Mária szociológus, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának korábbi tagja, a Eurochild elnöke; Monostoriné Vass Anikó, az ORFK család-, gyermek- és ifjúságvédelmi kiemelt főelőadója; dr. Somogyi Zoltán kúriai bíró; Víg Sára pszichológus, a www.beszeljrola.hu alapító tagja. A beszélgetést moderálja: dr. Lux Ágnes, az UNICEF Magyar Bizottság gyermekjogi igazgatója.

 

„Négy és hat év körül lehettem, amikor a nagybátyámnak kedve támadt rám. Az emlékezetemben nincs kezdet, nincs idő és nincsenek hangok, csak képek, amik bevillannak.”

 

Május 25., szerda
18.00: Kötetlen beszélgetés – nem csak áldozatoknak (Sufni, Katona József Színház)
Résztvevők: Lénárd Kata pszichológus, Víg Sára pszichológus, Berkesi Zsuzsanna és Pócs Balázs, a www.beszeljrola.hu alapítói 

 

Az eseménykre a belépés díjtalan.

 

fotó: sxc.hu