Ők már menekültnek születtek

child 1565067 639x852Az ENSZ szerint legkevesebb ötvenezer szíriai gyermek látta meg a napvilágot Libanonban a szíriai polgárháború éveiben anélkül, hogy regisztrálták volna őket. Ez történt a héthónapos Nourral is. Az a tény, hogy Libanon annak idején nem ratifikálta a világszervezet 1951-es menekültügyi egyezményét, csak bonyolítja a helyzetet.

 

- Egy nyilvántartásba nem vett gyermek óriási probléma. Akár itt Libanonban, akár Szíriában. Ha itt nem tudják őket regsztrálni, az baj. Ha Szíriába mennénk, nem tudjuk bizonyítani, hogy itt született, hogy a mi gyerekünk – magyarázza Nour édesanyja, Asheqa. Az ENSZ melegen ajánlja a menekült szülőknek, hogy regisztráltassák gyermekeiket, méghozzá annak egyéves koráig. Az első lépés: igazolni kell a gyermekszületést. Vagy egy kórházban kapott papírral, vagy a szülésznő írásbeli megerősítésével. Ezzel az irattal, plusz a szülők személyazonosító okmányával és házassági anyakönyvi kivonatával lehet kérni egy születési anyakönyvi kivonatot a gyermek számára – ennek ára 20 dollár. Ezek a teendők várnak tehát a szülőkre, de túlnyomó részük, nagyjából nyolcvan százalékuk nem teszi ezt meg. Ugyanakkor az is igaz, hogy nincs könnyű dolguk a libanoni szíriaiaknak, nehezen jutnak el Bejrútba ügyintézni, aki pedig már megjárta az utat, abszurd tapasztalatokról számol be. Ez egy ördögi kör, mondta Nour apja.

 

- A legkisebb gyermekem nyilvántartásba vételéhez muszáj megújítani bizonyos iratainkat. Máskülönben nem regisztrálják Nourt, papíron ő nem a gyermekünk. A feleségemnek és nekem fejenként 400 dollár kellene még az új papírokhoz, vagyis nagyjából ezer dollár lenne, hogy a gyermekünk hivatalosan is a gyermekünk lehessen – mondta Ahmad.

 

Egy új emberi dráma van kibontakozóban a Közel-Keleten. Egy egész generáció nő fel papírok nélkül, állampolgárság nélkül, jogok nélkül, hiszen így sem tanulásra, sem egészségügyi ellátásra nem jogosultak, ahogyan felnőttkorukban munkavállalásra sem lesznek azok. Ez pedig csak az emberkereskedők malmára hajtja a vizet.

 

Forrás: http://hu.euronews.com/

fotó: sxc.hu