Nem tudni, mit akar az állam

eating 1322815 640x480Biztos, hogy a jövő évi büdzsé sem a szegények, a legalacsonyabb jövedelmű gyermekes családok költségvetése - állítja a Gyermekesély Közhasznú Egyesület. Velük együtt 16 civil szervezet készített elemzést az állam 2017-es pénzügyi terveiről, többségük valamennyi szakterületen azt állapította meg: a kormány nem csökkenti, hanem éppenséggel emeli a társadalmi egyenlőtlenségeket.

 

Magyarországi civil szervezek másodszor fogalmaztak meg ajánlásokat a következő évi költségvetési javaslathoz azokon a területeken, ahol szerintük az állami kiadások várható alakulása rosszabb helyzetet teremt a társadalom egyes csoportjai számára, mint ami pénzügyileg lehetséges lenne. A források rossz újraosztása figyelhető meg a Gyermekesély Közhasznú Egyesület szerint abban, hogy a kormány jövőre megint a magasabb jövedelemmel rendelkező családoknak akar kedvezni a jóléti kiadások jelentős emelésével, elsősorban a családi otthonteremtési kedvezmény és a családi adókedvezmény révén. Ugyanakkor továbbra sem tesz semmit a mindenkit elérő pénzbeli ellátások értékvesztésének megállítására, összességében tehát az állam kevesebbet szán a legalacsonyabb jövedelmű gyerekes családokra, mint 2016-ban.

 

A civil szervezet a szegény családok anyagi biztonságának megteremtésében fontos szerepet játszó családi pótlék és a gyermekétkeztetés kiadásainak terveit elemezve jutott erre a megállapításra. A jövő évi költségvetés alapján ugyanis az állam 10 százalékkal, majdnem 900 milliárd forinttal többet szán jóléti kiadásokra, mint az idén, mégis jelentősen csökken a szociális, oktatási és egészségügyi költés, a nyugdíjak kifizetése és a munkanélküliség kezelése, a gyermek és ifjúságvédelem részesedése a teljes költségvetéshez viszonyítva. Míg idén e szolgáltatások még 56,9 százalékos darabot hasítottak ki a büdzséből, jövőre már csak a kiadások 54,8 százaléka jut ezekre.

 

A költségvetési elemzés szerint az állam rövidtávú gondolkodását mutatja, hogy miközben több gyermek megszületésében reménykedik és a csecsemőkhöz kapcsolódó kiadásokat, így a terhességi gyermekágyi segélyt vagy a gyest megemeli, később már nem tartja ennyire fontosnak a gyermekek felnevelésének segítését, hiszen 8 év után 2017-ben sem tervezi a családi pótlék összegének megemelését, sőt - érzékelve a gyerekszám csökkenését - 3,2 milliárd forinttal kevesebbet irányoz elő erre a kiadásra. Félmilliárddal csökken jövőre a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, vagyis a gyermekszegénység enyhítésére fordított egyik legfontosabb kiadás összege is, magyarán az Orbán-kormánynak nem célja a leginkább leszakadók felemelése.

 

A civilek emlékeztettek arra is, hogy a legszegényebb gyermekek aránya 2010-2014 között drasztikusan emelkedett, elérte a 380 ezer főt, és a következő év minimális csökkenése ellenére alig javult a helyzet. Közülük 123 ezren a legsúlyosabb szegénységben nőnek fel. A legrosszabb a helyzet az egyszülős családokban, amelyek 37,5 százaléka, és a három- vagy többgyermekeseknél, ahol 27,6 százalék volt szegény. Ők azok, akiknél minden fillér számít, tehát egyre rosszabbul élnek pusztán annak következtében, hogy az 1,8 millió gyermeket érintő családi pótlék összege ma negyedével kevesebbet ér, mint 2008-ban.

 

A Gyerekesély Közhasznú Egyesület kiszámolta, hogy ha mindenki, egyformán egynegyedével megemelt összeget kapna, az 75-80 milliárd forinttal emelné az állami kiadásokat. Nemcsak a magas többletkiadás miatt vetik ugyanakkor el ezeket a számításokat, hanem mert a szegénység csökkentéséhez inkább egy differenciált emelés adna megoldást, ezért javasoltak az elemzés készítői a kormánynak és a parlamenti képviselőknek egy olyan családi pótlékemelést, amelyben az egygyermekesek 10 százalékot, a kétgyermekesek 15 százalékot, a három és többgyermekesek pedig gyerekenként 25 százalékot kapnának. A civilek számítása szerint 55 milliárdos többletkiadással járna, hogy az egygyerekesek havi 1200 forinttal, a kétgyerekesek 2000-rel, a nagycsaládosok pedig 4000 ezer forinttal többet kapjanak. A terv szerint ennél többet kellene adni a gyermeküket egyedül nevelőknek és a fogyatékos gyermekkel élőknek.

 

A családi pótlék, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a gyermekétkeztetés területén javasolt változtatások 100 milliárdos többletkiadására az elemzés szerint ugyanakkor lenne fedezet a jövő évi költségvetésben a sportra szánt pénzek csökkentésével. Ezt nem érezné meg a társadalom, hiszen a mindenkit elérő szabadidős és diáksportra most is csak egymilliárd van betervezve, a források nagy része keveseket megmozgató sportágakra megy el - állapították meg.

 

Nyolcvanezerrel több gyereken lehetne segíteni

 

"Furcsa, nehezen értelmezhető folyamat" az egyesület szerint az is, amit a kormány a gyermekétkeztetés terén tesz. Miközben valóban nőtt a szünidei, továbbá az ingyenes bölcsődei és óvodai étkezésre fordított összeg, az általános iskolákban csökkent a szünetekben meleg ebédre jogosult gyerekek száma, a középiskolások pedig változatlanul csak 50 százalékos kedvezményt kaphatnak a térítési díjakból. A szünidei ellátás a rászoruló óvodások, általános iskolások 85 százalékához jut el.

 

A legnagyobb baj a civilek szerint az, hogy a jogosultság feltételeként szabott rendszeres gyermekvédelmi kedvezményből - a 8 éve változatlan jogosultsági küszöb miatt - egyre többen szorulnak ki, sőt "meredeken csökken a jogosulti létszám". Akár 80 ezerrel is több gyermeken lehetne segíteni, ha a jövedelemhatárt 5-10 százalékkal megemelnék - érvelt a civil szervezet.

 

Ez a cikk a Népszavában jelent meg. Szerző: Gulyás Erika

fotó: sxc.hu