Hatalmasat dobott a Kinder csoki, óriási vita lett Németországban

football forever 1058739 639x424Német focisztárok gyerekkori képeivel jön a foci-Eb alkalmával a Kinder csoki, de a német bevándorlásellenes Pegida máris kiakadt ezen, még ha utólag visszakozniuk is kellett. Jerome Boateng, Lukas Podolski és Ilkay Gundogan, a német labdarúgó-válogatott tagjainak gyerekkori portréit teszik a Kinder csokoládé csomagolására a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság alkalmából kiadott limitált szériában.

 

A csokoládét gyártó Ferrero olasz édesipari vállalat a közelgő sportesemény kapcsán lecserélte a termék megszokott szőke fiúportréját a ghánai származású Boatengére, a török szülőktől származó Gündoganéra és a lengyel születésű Podolskiéra.

 

A német szélsőjobboldali, bevándorlás- és iszlámellenes Pegida mozgalom szimpatizánsai azonban a Facebookon felháborodtak az eddigi szőke kisfiú lecserélésén, a mozgalom baden-württembergi csoportja azzal tette ki a kinderes fotót, hogy "Semmi sem állítja meg őket. Tényleg meg lehet ezeket venni? Vagy ez valami vicc?".

 

A posztot először elárasztották az olyan kommentek, miszerint Törökországban sem német gyerekek képeit teszik a Kinder csokira, akkor Németországban miért kell, majd miután többen elmagyarázták, hogy ez egy marketingkampány része, és a Nationalelf minden tagjának gyerekkori képével készült Kinder csoki, a többség megvédte a Ferrerót, mondván ha Boateng vagy Gündogan gólt szerez az Eb-n, akkor úgyis nemzeti hősök lesznek. Az eredeti poszt szerzője végül visszakozott és azt írta, jobb, ha inkább nem válaszol, és sikerült egy méhkasba tenyerelnie a fotóval.

 

A Ferrero cég közleményt adott ki az ügyben, amelyben azt írták, szeretnének egyértelműen elhatárolódni az idegengyűlölet és a diszkrimináció minden formájától, és ezt nem tolerálják a saját Facebook-közösségükben sem.

 

Forrás: mti/hvg.hu

fotó: sxc.hu