Kilenc gyermek veszítette el édesanyját Debrecen közelében

gipsy 1 1239200 640x960Él Hajdúdorogon egy család, akinek egyébként is nehéz napjai mélységes gyásszal teltek el nemrég. Kilenc gyermek vesztette el édesanyját, a legkisebb közülük alig több, mint kéthónapos. Váratlanul halt meg a 38 éves asszony. László és Ágnes legkisebb fia egészségesen született, és az asszony is jó állapotban távozott a kórházból. Nemsokára azonban tragédia következett be: feleségét egyik reggel halva találta az ágyban férje.

 

Az ok: tüdőembólia. Álmában halt meg, négyéves kisfia a mellkasán feküdt… Mint később kiderült, szívkoszorúér szűkülete is volt. A család azért is mélységesen szomorú, mert megelőzhető lett volna a baj, ha észreveszik, ha kezelik. – A terhesgondozáson semmilyen problémát nem mutattak ki, sem most, sem pedig a korábbi gyermekek várása alatt – mondja László. – Nagyon váratlanul ért minket a felségem halála. Az egész család nagy gyászban van. A gyerekeknek nagyon sok idő lesz, amíg feldolgozzák ezt a traumát. Én pedig most még nagyobb feladatot kaptam, mert egyedül kell felnevelnem őket – teszi hozzá.

 

 

"A gyermekre Isten ajándékaként tekintünk"

Ágnes és László kilenc gyermeket neveltek együtt. – Mindig is szép, nagycsaládot szerettünk volna, hiszen mi is abban nőttünk fel, nekünk ez a természetes. A cigányok a gyerekre Isten ajándékaként tekintenek, örülnek neki. A vallásunk, hitünk miatt is szégyen, ha valakinek nem kell a megfogant gyermek. Ha szegényen is, de felneveljük őket, mindig így voltunk ezzel a feleségemmel. A gyerekeink szépen, tisztán járnak óvodába, iskolába. Az egyik kislányom jól sportol, országos pingpongversenyt is nyert már.

 

Nagyon sok a szegény család

László elmondása szerint azon a környéken, ahol laknak, nagyon szegény családok élnek. Van, ahol három generáció él együtt, összezsúfolva egy házban. Segítséget, hogy kijussanak ebből a helyzetből, nem kapnak. Az önkormányzat gyakran még tüzelőfát sem tud adni a rászorulóknak, tavaly Lászlóék összesen 1 mázsa fát kaptak, hogy félkomfortos házukat melegen tudják tartani télen.

 

Az ételre megy minden pénzük

 A család azonban most, az anya halálával a kétségbeesésen és mély gyászon túl még nehezebb anyagi helyzetbe is került. László lovakkal foglalkozott, abból volt gyűjtött pénzük, amit azonban a temetés költségei mind elvittek. A hivatalos ügyek elrendezéséig (ami több hónapot jelenthet) pedig anyagi vákuumba kerültek. – Aki egy gyermeket is nevel, tudja, hogy mivel jár. Elég egy betegség, hogy minden összeomoljon, mert a gyógyszerek nagyon drágák. A pici tápszert kap, napi 5 alkalommal. Gyönyörűen fejlődik, már 5 kiló! – mosolyodik el László. De a többit örülök, ha rendesen meg tudom reggeliztetni és vacsorát tudok főzni nekik. Már ez is nehezen megy. Már évek óta én főzök egyébként a családra. Most azonban a gyerekekről való gondoskodás és a háztartás teljesen kitölti az időmet. Szinte napról napra élünk.

 

A problémák égetőek. László gyakorlatilag az összes bevételüket ételre és megélhetésre fordítja. – Még soha nem volt olyan, hogy ne tudjak valamelyik gyerekemnek egy szál virágot vagy ajándékot adni a születésnapjára, vagy névnapjára – most ez is eljött. Facsarodik a szívem, mert szeretném a szomorúságukat enyhíteni, elterelni a figyelmüket. Nagyon sok mindenre szükségünk volna, de az ételre kell most a pénz – mondja.

 

Veszélyes fa áll a házuk mellett

A hajdúdorogi család rendkívül szegény körülmények között él, ezért aki szeretne nekik segíteni, szinte bármivel megteheti. László elmondása szerint ruhára nem jut, játékot pedig – a gyerekek bármennyire is szeretnék – nagyon ritkán tud venni nekik. Az automata mosógépük jelenleg szerelőnél van, most a régi keverőtárcsásat használják, kölcsönbe kaptak hozzá egy centrifugát. A gáztűzhelyükön már csak egyetlen égő üzemel. A fürdőszobájuk is nagyon régi, több szaniter is elrepedt, ráférne a felújítás. Ami pedig jelenleg a legsürgetőbb probléma, hogy a házuk mellett van egy 25 méteres nyárfa, ami gyakorlatilag életveszélyes, ki kellene vágni.

 

Aki bármilyen módon szeretne segíteni a kilencgyerekes családnak, felveheti velük a kapcsolatot a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre írva vagy a 06203608919-es telefonszámot hívva. Az adományok a szerkesztőségbe személyesen is behozhatók: Debrecen, Piac u. 28/B I. emelet, 20-as kapucsengő (lift van) - az épület a Gambrinus közben található.

 

Konkrét segítség lehet:

- Milumil Pronatura tápszer
- tartós élelmiszerek
- játékok (társasjáték, tricikli, homokozókészlet, könyvek)
- ruhák, cipők

  • (17 éves lány: L - XL
  • 15 éves lány: M - L
  • 13 éves fiú: 146-os gyerekméret
  • 8 éves lány: 116-os gyerekméret, 58-as pulóverméret
  • 7 éves fiú: 116-os gyerekméret, X135-ös nadrágméret
  • 6 éves lány: 122-es gyerekméret, 104-es nadrág
  • 4 éves fiú: 122-es
  • 2 éves lány: 09S-es méret
  • 2 hónapos fiú: 62 cm)

- gáztűzhely
- mosógép

 

Ez a cikk a civishir.hu-n jelent meg.

fotó: sxc.hu