Nyomtatás

Először kutatták a dizájnerdrogok terjedését mélyszegénységben élők között

pills 1540566 640x480Egy ideje egyre gyakrabban (de a probléma mértékéhez képest nem elég sokszor) jelennek meg a rendőrségi jelentéseken túlmutató, a probléma társadalmi hatását vizsgáló riportok a kistelepüléseken, vagy városok szegénynegyedeiben rohamosan terjedő dizájnerdrogok világáról. Miközben a jelenséggel már nagyvárosokban is gyakran lehet találkozni, a kutatók eddig nem szenteltek túlzott figyelmet a témának. A tudományos csendet Szécsi Judit és Sik Dorka Esély című folyóiratban megjelent tanulmánya törte meg, mely egy egyetemi kutatás eredményeit foglalja össze.

 

 

Az ELTE Társadalomtudományi Karának diákjai és oktatói egy hátrányos helyzetű térség szegregált közösségeiben végzett kutatása alátámasztja azt az egyre brutálisabb trendet, amire droggal foglalkozó szakemberek egy ideje már figyelmeztetnek: az egyre mélyülő szegénység és kilátástalanság okozta nihilben a természetes, vagy klasszikus kábítószereknél sokkal ártalmasabb drogok uralják a piacot.

 

'A szakadék egyre mélyül a nagyvárosok modern pezsgése és a leszakadó kistelepülések nyomora között. A drogfogyasztás például teljesen más – sokkal pusztítóbb – hatással jár egy olyan közösségben, amelynek nincs hozzáférése olyan alapvető egészségügyi és szociális szolgáltatásokhoz, oktatáshoz, amelyek a nagyvárosi középosztály számára magától értetődőnek számítanak.” – írja a Szécsi Judittal videóinterjút készítő Drogriporter a kutatásról.

 

A szintetikus kannabinoidok (“herbál”) és a katinon stimulánsok (“kristály”) elsősorban a tinédzserek körében népszerű, akik az idősebb generációkkal ellentétben inkább ezekkel a szerekkel élnek, mint például alkohollal. Mindezt pedig a szülők, nagyszülők tudtával és a még fiatalabbak szeme előtt csinálják.

 

Részlet az atlatszo.hu-n megjelent cikkből. Az írás teljes terjelelmében a következő linken érhető el:

 http://video.atlatszo.hu/2016/06/19/eloszor-kutattak-a-dizajnerdrogok-terjedeset-melyszegenysegben-elok-kozott/

fotó: sxc.hu