Mondd el, hogyan molesztáltak, tizedszerre is

BarnahusBár Magyarország már 2008-ban a "gyerekbarát igazságszolgáltatás" útjára lépett, a gyakorlat azt mutatja, hogy az továbbra is csak papíron létezik. Megépültek a 14 év alattiak kihallgatására alkalmas színes, játékokkal felszerelt szobák, ám a területen jártas szakemberek hiánya miatt az eljárások alig változtak. Egy új szemléletű modell meghonosításával azonban javulhat a helyzet.

 

"Elkezdett undorítóan csókolgatni, először az arcomat… (a sértett sírva fakadt). Nem tudom, nem akarok emlékezni. Akárhányszor kérdeznek, nem bírom sírás nélkül, nem tudok úgy gondolni erre, hogy ne fájjon. Úgy érzem, hogy minden újra megtörténik velem, újra átélem ezt az egészet".

 

Az idézet egy rövid részlet egy 15 éves lány bírósági meghallgatásának jegyzőkönyvéből. Az utóbbi évek, hónapok gyermekbántalmazási, zaklatási esetei újra és újra megmutatták: Magyarországon a "gyerekbarát igazságszolgáltatás" még csak papíron létezik. A Magyar Helsinki Bizottság márciusban egy nyolcéves kislány esetét hozta nyilvánosságra, aki tavaly nyáron vált szexuális bűncselekmény áldozatává, a gyereket már három különböző bíróság hallgatta ki tanúként. Emlékezhetünk arra a közelmúltbeli ügyre is, amikor egy anya megtagadta, hogy kisfiát az ötödik szakértő már tizedik alkalommal is arról faggassa, hogyan molesztálta az apja. Az anyát 100 ezer forintra büntették.

 

Pedig elméletben a bírók, szakértők is tisztában vannak azzal, milyen súlyos pszichés károkat okozhat az áldozatoknak, különösképp a gyerekeknek, ha ugyanarról a velük szemben elkövetett bántalmazásról, szexuális erőszakról, amiket legszívesebben elfelejtene, újból és újból be kell számolniuk a különböző hatósági meghallgatásokon, újraélve ezzel a traumát. Az imént említett nyolcéves kislányt például annyira megviselték a sorozatos kihallgatások, hogy több alkalommal is pszichológus segítséget kellett kérni az események újbóli feldolgozása érdekében.

 

Ám semmi szükség nem lett volna rá, hogy a gyerek a kihallgatások révén újból áldozattá váljon: mint kiderült, az erőszaktevő már a helyszínen elismerte tettét, így a kislány beszámolója a beismerő vallomással is pótolható lett volna. A büntetőeljárásról szóló törvény ugyanis kimondja: gyermekkorú személyt csak akkor lehet tanúként kihallgatni, ha a vallomásától várható bizonyíték mással nem pótolható. Ráadásul az, hogy a gyereket az eljárásban több alkalommal is kihallgatják, a gyermekek fokozott védelmét célzó jogszabályi előírásoknak nem felel meg.

 

A színes szoba nem elég

 

Pedig Magyarország elvben már 2008-ban a "gyerekbarát igazságszolgáltatás" útjára lépett: ekkortól 14 év alatti gyereket tárgyalásokon már nem, csak speciális "gyermekbarát" helyiségekben szabad meghallgatni. Az első ilyen "gyerekbarát kihallgatószobát" 2012-ben adták át, ekkor célul tűzték ki, hogy 2014-ig minden megyeszékhelyen ki kell alakítani legalább egy olyan helyiséget, ahol a 14 éven aluliak megfelelő bánásmódban részesülhetnek a rendőrségi, bírósági eljárásoknál.

 

Ma már valóban minden megyei kapitányságon működik ilyen vidám képekkel, játékokkal felszerelt színes kihallgatószoba, ám a szakértők hangsúlyozzák: az nem elég, ha csupán a környezetet szabják a gyerekekre, attól még maga az eljárás nem lesz gyerekbarát. Nagy problémát jelent a szakember,- és a speciális képzések hiánya is: jó esetben egy rendőr, aki gyerekek kihallgatásával foglalkozik, egy egynapos kiképző konferencián vesz részt - míg például Hollandiában legalább 300 órás képzésen kell részt vennie annak a személynek, aki gyermekkorú sértetteket hallgathat meg.

 

Előfordul, hogy a kirendelt pszichológus vagy pszichiáter szakterületére sem figyelnek oda: emlékezzünk csak, hogy a szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási ügyben egy reklámpszichológus(!) járt el a nyomozási szakaszban. A meghallgatásról - ami egy gyerekbarát szobában történt - felvétel is készült, amit a bírók is végignéztek. Elképedtek azon, amit láttak, hallottak: a szakértő többször is rákiabált a gyerekre, hogy "hazudsz, ne hazudjál már", aki ezért vallomását is megváltoztatta. A kihallgatásokat végzők gyakran nincsenek tisztában azzal sem, a gyerekeknek milyen életkori, fejlődési sajátosságaik vannak; nyilvánvalóan máshogy kell közeledni egy nyolc- és egy tizenhárom éves gyerekhez, hogy lehet a legjobban kommunikálni velük. Nem előírás, hogy a szakértő gyerekspecialista legyen - bőven elég, ha "általános" pszichológiai végzettséggel rendelkezik.

 

Vége a kihallgatások sorozatának?

 

Mindezek ellenére történtek pozitív előrelépések: már lehetőség van arra, hogy az áldozat és az elkövető ne egyszerre várjon a kihallgatásra, ezen a kormány jogszabályi garanciákkal változtatott. Magyarország tavaly szeptemberben (utolsóként) ratifikálta a gyermekek szexuális kizsákmányolása és bántalmazása elleni Lanzarote Egyezményt, ami újabb jogszabály-változtatásokra tett javaslatot. Már idén lehetőség lesz arra, hogy a gyermekkorú sértetteket csak egyszer hallgathassák ki. Az eredményes munkához azonban a hatóságok - rendőrség, ügyészség, bíróság - hatékony együttműködésére is szükség van; a szigetszentmiklósi eset azonban épp ennek ellenkezőjére világított rá.

 

A változtatásokkal ugyanakkor hamarosan Magyarországon is megvalósulhatna az úgynevezett Barnahus-modell. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában júniusban szakmai kerekasztalt is rendeztek a skandináv gyökerű modell bevezetésének hazai lehetőségéről. A projektet kísérleti jelleggel Szombathelyen már el is indították, izlandi minta alapján.

 

A Barnahus- modell

 

A "Barnahus" magyarul "Gyerekházat" jelent. Interdiszciplináris, tárcaközi együttműködésen alapuló, komplex, a gyermek legfőbb érdekét és a gyermeki jogok érvényre jutását biztosító módszerről van szó, amelyet először Izlandon vezettek be 1999-ben. Európában eddig csaknem 120 Barnahus ház létesült, főként a skandináv országokban, de 15 éve működik a modell Zágrábban és Amszterdamban is. Jelenleg Európa 24 országa tervezi bevezetni, a 24-ből pedig 12 ország - köztük Magyarország is - igen közel jár a megvalósításhoz.

 

Maga a Barnahus ház a hagyományos kihallgató helyektől elkülönült, családi házas környezetben található, berendezésében, színeiben az egyes korosztályok igényeihez igazodik. A Barnahus keretében nem csak az egyes ügyekben zajlanak a meghallgatások az előre meghatározott interjú-protokoll alapján, hanem a szakemberek folyamatos kutatómunkát, utánkövetéses vizsgálatokat végeznek, módszertani és képzési feladatokat is helyben látnak el.

 

A modell erénye, hogy a gyermek legfőbb érdekét szolgálva elkerüli az ismétlődő meghallgatás miatti traumát, a szakemberek egy új típusú együttműködésen alapulva, közösen és gyermekbarát módon végezhetik munkájukat, folytathatják le a vizsgálatokat és a válsághelyzeti támogatást.

 

Ez a cikk a Népszavában jelent meg.

fotó: Botár Gergely/gyermekbarátkormány.hu