A gyerekek túl gyakran találkoznak a szexualitással

love in a cave 1308420 639x456Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése aggódik amiatt, hogy a gyerekek túl gyakran találkoznak a szexualitással. A médiában, a marketing kampányokban, televíziós programokban és mindennapi termékekben széles körben elterjedt a nemi kapcsolatok túlzott  megjelenítése.

 

Ez a jelenség komoly hatással van a gyerekek önbecsülésére, jóllétére, kapcsolataira, az esélyegyenlőségre, és bizonyos esetekben súlyosan károsítja a fizikai és mentális egészségüket. 

 

A Közgyűlés problémának tartja a „sexting” elterjedését. (Szexuális tartalmú, erotikus, meztelen vagy félig meztelen képek és videók küldését jelenti mobil telefonról, vagy más eszközön keresztül az Interneten). Az európai iskolákban ez a jelenség egyre gyakrabban fordul elő, és gyakran jelentős lelki traumákhoz vezet.

 

Valeriu Ghiletchi (Moldovai Köztársaság, Európai Néppárt csoport) jelentése alapján a Parlamenti Közgyűlés elfogadott egy határozatot, amelyben felszólítják a tagállamokat: készítsenek tanulmányokat, végezzenek tudományos kutatásokat, és alkossanak jogszabályt, hogy akadályozzák meg, hogy a gyerekek életében rendszeresen jelen legyen a túlzott szexualitás.  

 

 A Közgyűlés sürgeti a tagállamokat, hogy tegyenek jogi lépéseket a médiában és a reklámokban megjelenő szexualitás korlátozására. A szexszel és az emberi kapcsolatokkal foglalkozó oktatási programok kidolgozását is javasolják az iskolákban. A Közgyűlés tagjai fontosnak tartják az oktatók  támogatását is, hogy a gyerekeknek  kellő védelmet nyújthassanak a túlzottan szexualizált környezetben.

 

A Parlamenti Közgyűlése javasolta, hogy az Európa Tanács döntéshozó szerve, a Miniszteri Bizottság fontolja meg, hogy ez a téma szerepeljen az  Európa Tanács új (2016-2021) gyermekek jogairól szóló stratégiájában.

 

A hír angolul az alábbi linken keresztül érhető el:

http://assembly.coe.int/nw/xml/News/News-View-EN.asp?newsid=6232&lang=2&cat=8

 

fotó: sxc.hu