Fontos a szegénység és a társadalmi kirekesztődés elleni küzdelem egységes megközelítése

poverty 5 1504898 640x480Az EU Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanácsa (EPSCO) következtetéseket fogadott el a szegénység és a társadalmi kirekesztődés elleni küzdelem egységes megközelítéséről. Az erről szóló függelék az Európa szerte jól működő gyakorlatokat tartalmazza.

 

 

A több mint húsz európai nemzetközi szervezetet tömörítő „EU Alliance for Investing in Children”[1] (EU Szövetség a gyerekekbe történő befektetésért” üdvözli, hogy a Tanács fontosnak tartja a gyerekszegénység elleni küzdelmet. A szervezet közleményében elismerően nyilatkozik az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Hollandia kezdeményezéséről, amely ösztönzi a tartós gyermekszegénység elleni fellépést Európában, és sürgeti az uniós intézményeket és tagállamokat: tegyenek többet azért, hogy megforduljon ez a nyugtalanító tendencia, amely a fiatalabb generációk életét tönkreteszi Európában.

 

Az elmúlt években az Európai Unió drámai növekedést regisztrált az egyenlőtlenség területén a tagállamokon belül, illetve az országok között. A háztartások 5%-a az EU-ban a teljes vagyon 37 %-át mondhatja magának, míg az uniós állampolgárok majdnem negyedét a szegénység fenyegeti.[2] A helyzet sokkal drámaiabb, ha figyelembe vesszük, hogy négyből egy gyerek ki van téve a szegénység kockázatának. Ez az állapot nem változott a gazdasági válság 2008-as kirobbanása óta. A növekvő egyenlőtlenség sokba kerül a gyerekeknek és az európai társadalmaknak. Mint ahogy a mostani adatok megerősítik: azok a gyerekek, akik a legalsó társadalmi réteghez tartoznak, egyre inkább leszakadnak a többségi társadalomtól a jövedelem, az oktatás, az egészségügy és az életszínvonallal való elégedettség területén.[3]

 

A 2030-ig tartó időszakra vonatkozó Fenntartható Fejlődés menetrend, amelyet tavaly szeptemberben az ENSZ Közgyűlésén az összes tagállam elfogadott, kötelezettséget jelent és egyúttal felbecsülhetetlen lehetőséget biztosít a rendelkezésre álló szakmai munkák összegyűjtésére és gyermekszegénység elleni küzdelemben. A célkitűzések között szerepel, hogy a tagállamok 2030-ra legalább felére csökkentsék a szegénységben élő férfiak, nők, és gyerekek arányát. Az Unió és a nemzetközi menetrend összehangolása szükségessé tesz egy, az EU minden tagállamára kiterjedő felmérést, valamint megfelelő válasz kidolgozását mind a gyerekszegénység pénzügyi, mind több-dimenziós szempontjait figyelembe véve, azért hogy a gyerekeket ne hagyjuk magukra.

 

Az „Alliance for Investing in Children” (A „Szövetség a gyerekekbe történő befektetésért”) sürgeti az Uniós intézményeket és a tagállamokat, különös tekintettel az Unió következő soros elnöki tisztségét betöltő Szlovákiát, hogy a politikai napirendben kiemelten fontos szerepet kapjon a gyermekszegénység és a társadalmi kirekesztés elleni harc, és a következő feladatokra fókuszáljon:

 

 

  • Támogassa a „Beruházás a gyerekekbe„[4] című ajánlás átfogóbb végrehajtását– a hátrányos helyzet továbbörökítésének megszakításával, ütemterv és a gyermekjóléti mutatók elfogadása segítségével, mint ahogy azt a deklaráció tartalmazza.[5]
  • Gondolja újra a gazdasági és a társadalmi prioritásokat és helyezzen nagyobb hangsúlyt a gyerekek és a családok szegénységének felszámolására és a társadalmi kirekesztés megszüntetésére az ország specifikus ajánlások alapján.
  • Folytassa az ismeretek átadásának elősegítését a gyermekszegénység elleni küzdelemben, amelyet a Holland Soros Elnökség is bátorított a legjobb gyakorlatok összegyűjtésének ösztönzésével. Ezt a Tanácsi következtetések függelékében jelentetik meg, valamint az Európai Bizottság által szervezett szakmai konzultációs gyakorlat során (Peer Review)[6].

 

 

A fenntartható fejlődés szempontjából kulcsfontosságú, valamennyi gyerek és fiatal támogatása. A korai „beruházás a gyerekekbe”, a többdimenziós- és egységes stratégián keresztül létfontosságú, hogy biztosítsa: minden gyerek megkapja a lehetőséget a fejlődésre és hozzájáruljon egy fenntarthatóbb és virágzó Európához.

 

A Foglalkoztatási, Szociálpolitikai, Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Tanács (EPSCO) következtetéseinek függeléke az alábbi ppt-n érhető el angol nyelven:

 

pdfIntegrated_approaches_to_combating_poverty_and_social_exclusion_best_pra-1.pdf

 


[1] http://www.alliance4investinginchildren.eu,

[2] European Commission, Directorate-General for Research and Innovation, An ever closer union among the peoples of Europe? Rising inequalities in the EU and their social, economic and political impacts, Outcomes of EU-funded research, 2014.

[3] UNICEF Report Card 13, Fairness for Children, A league table of inequality in child well/being in rich countries, 2016.

[4] Investing in Children. Breaking the cycle of disadvantage, http://ec.europa.eu/justice/fundamental-rights/files/c_2013_778_en.pdf

[5] European Parliament, Written declaration on investing in children, September 2015.

[6] European Commission, Employment, Social Affairs & Inclusion – Peer Review in Ireland: Prevention and early intervention services to address children at risk of poverty http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=89&langId=en&newsId=2328&furtherNews=yes