Rendszerszintű törvénysértés a magyar határokon

fence 2 e1469032908668Az új magyar szabályozás lehetővé teszi, hogy a rendőrök automatikusan visszatoloncolják a menedékkérőket, akiket a horvát-magyar illetve a szerb-magyar határtól számított nyolc kilométeres körzetben fognak el. A Terre des Hommes[1] alapítvány is rendkívül aggasztónak tartja ezt a helyzetet.

 

A Svájci székhelyű nemzetközi gyermekvédelmi szervezet 2015 októbere óta biztosít gyorssegélyt a menekülteknek a Balkánon. Az alapítvány felszólítja Magyarországot, és az Európai Uniót, hogy védje meg a menekült gyerekeket az erőszak minden formájától.

 

Hasszan 15 éves. Bátyjával közösen egy gyerekekből, és fiatal felnőttekből álló csoporttal együtt menekült el Afganisztánból a tálibok fenyegetettség elől, egy jobb jövőt remélve Európában. Éjszaka fogták el őket az erdőben, amikor illegálisan akarták átlépni a határt. Hasszan a Terre des Hommes alapítvány képviselőjének elmondta:

 

a magyar rendőrök körbevettek minket és kiabálni kezdek velünk: ’Ti terroristák vagytok? El akarjátok pusztítani Európát?’ Mindent elvettek tőlünk, a telefonjainkat összetörték, a pénzünket elkobozták. A legmagasabb fiút kiemelték a csoportból, mivel azt hitték, hogy ő a vezetőnk, pedig ő is kiskorú volt. Botokkal ütötték. Engem is megvertek, ezért most fáj a lábam.”

 

A Terres des Hommes együtt dolgozik partnerszervezetével, az Újvidéki Humanitárius Központtal. Az ő jelentésük szerint a rendőrök azokat az embereket is visszatoloncolja Szerbiába, akik jóval több, mint nyolc kilométernyire vannak a határtól.

 

A 2016 július 5-től hatályos magyar jogszabály megsérti a nemzetközi és az uniós törvényt és normát. A Magyarországról Szerbiába visszatoloncolt menekültek elmondása szerint a rendőrök megverték őket, és rájuk engedték a kutyáikat. Miközben a határátlépés után elfogott emberek száma a visszatoloncolás következtében napi több százról kevesebb mint 20 menekültre csökkent, addig a tranzit zónáknál várakozók száma az egekbe szökött, július közepén 1445-re emelkedett a menedékkérők száma.

 

Idén eddig 17 ezer illegális határátlépést regisztrált a rendőrség, míg 22 ezer ember kért menedékjogot.

 

A kiutasítás rendszeres és intézményesített gyakorlattá vált Magyarországon, miközben az Európai Bizottság hatékony, igazságos és humánus menekültügyi politikát tűzött ki célul Európában. Ezért a Bizottság javasolja egy, a nemzetközi védelemmel kapcsolatos közös eljárás létrehozását, a nemzetközi védelemre jogosultak védelmére és jogainak biztosítására vonatkozó egységes standardok megalkotását, és a fogadási körülmények további harmonizálását az Unióban. Ezek a javaslatok összességükben egyszerűsíteni fogják és lerövidítik a menekültügyi eljárást és a döntéshozatalt, eltérítik a menedékkérőket a szabálytalan továbbutazástól és javítják a nemzetközi védelemre jogosultak integrációs kilátásait.[2]

 

A Terres des Hommes követelései:

A nemzetközi szervezetfelszólítja a magyar hatóságokat, hogy fejezzék be az erőszakos kitoloncolásokat , és biztosítsák, hogy a nemzetközi védelmet kérő gyerekek és családjaik képesek legyenek jogaik gyakorlására, ahogy azt a nemzetközi illetve az európai normák meghatározzák,

 

A Terre des Hommes sürgeti az Európai Bizottságot, hogy végezzen szigorú ellenőrzést az összes tagállamában és kezdeményezzen jogsértési eljárásokat, ha egy tagállam nem tesz eleget előírt kötelezettségeinek.

 

Forrás: http://destination-unknown.org/systematic-violations-of-childrens-rights-under-the-new-hungarian-asylum-and-immigration-regime/

 

fotó: Terre des Hommes

 


[1]http://www.terredeshommes.hu

[2]file:///C:/Users/Samsung/Downloads/IP-16-2433_HU.pdf