Erőszak nélküli világ

tibetan child 1565450 639x523Szűnjön meg a gyerekkel szembeni erőszak! – a Globális Partnerség összehozza az Egyesült Nemzetek Szervezetét, a kormányokat, az alapítványokat, a civil társadalmat, a tudomány, illetve a magánszektor képviselőit, és a fiatalokat: tegyenek lépéseket, hogy 2030-ig megszűnjön az erőszak, ami a Fenntartható Fejlődési Stratégia egyik célja.

 

Egy ENSZ által támogatott partnerségi megállapodás és pénzügyi alap jött létre, amely azt a globális célt tűzte ki, hogy véget érjen a gyerekek bántalmazása, kizsákmányolása, az emberkereskedelem és a kiskorúakkal szemben elkövetett kínzás és erőszak minden formája. Lényeges, hogy ezek felszámolása közös prioritás, és kollektív felelősség legyen.

 

 “A Globális Partnerség a Gyerekek elleni Erőszak megszüntetéséért"  mozgósítja a világot-közölte Ban Ki-moon az ENSZ főtitkára. Az Egyesült Államok Prevenciós Központjának jelentése szerint az elmúlt évben világszerte nem kevesebb, mint egy milliárd gyermeket bántalmaznak fizikailag, szexuálisan, vagy lelkileg. Világviszonylatban minden negyedik gyerek szenved el fizikai bántalmazást. Csaknem minden ötödik lányt bántalmaznak szexuálisan, legalább egyszer az életében, míg ötpercenként egy gyermek válik az erőszak halálos áldozatává. 

 

„A gyermekek elleni erőszak problémájában minden társadalom osztozik- ezért a megoldást is meg kell osztani" - mondta Anthony Lake, az UNICEF ügyvezető igazgatója, aki a Globális Partnerségi Tanács alapító társelnöke. Hozzátette: amikor megvédjük a gyerekeket az erőszaktól, akkor nem csak az egyéni tragédiákat akadályozzuk meg és támogatjuk a gyerekek fejlődését, hanem hozzájárulunk a társadalmaink szilárdságához és stabilitáshoz.  Az Egyesült Királysággal összehangolva, egy több adományozó által támogatott szervezetet hoztunk létre a Globális Partnerség támogatására. Az Egyesült Királyság kormánya 40 millió fonttal járul hozzá a pénzügyi alaphoz, együttműködve a WePROTECT Global Alliance nevű szervezettel, amelyet azért hozott létre a brit kormány 2014-ben, hogy hazai és globális akciókkal  felszámolják a gyermekek internetes szexuális kizsákmányolását. Az Egyesült Királyság pénzügyi hozzájárulását az online szexuális kizsákmányolás megszüntetésére fordítják az elkövetkező négy évben.

 

Minden nap, minden országban és minden közösségben a gyerekek az erőszak áldozatául esnek - és az erőszakot nagyon gyakran normálisnak, megengedettnek fogadják el, vagy magánügynek tartják" - mondta a Globális Partnerség igazgatója. Susan Bissell kifejtette: a gyermekek elleni erőszak nem elkerülhetetlen, fel kell lépni a jelenlegi helyzettel szemben, amely sok gyerek életét, jövőjét tönkreteszi. Minden gyermeknek joga van erőszakmentes környezetben felnőni  - és együtt kell dolgoznunk, hogy ezt elérjük. 

 

Svédország, Mexikó, Indonézia és Tanzánia kormányainak miniszterei elkötelezettek a konkrét tervek kidolgozása, a közös fellépés mellett az erőszakkal szemben. Ezek között szerepel az is, hogy szembeszállnak azokkal a hagyományokkal, amelyek elfogadják és előidézik az erőszakot. Ezzel párhuzamosan biztonságossá teszik az iskolákat, és intenzívebbé teszik az adatgyűjtést a témában. A Globális Partnerség elindított egy ösztönző csomagot, azért, hogy megelőzzék  a gyerekekkel szembeni bántalmazást.

 

Ebben részt vesz a többi között az Egészségügyi Világszervezet, (WHO) az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja, (UNICEF) a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet, (PAHO) az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala, (UNODC) az USA Nemzetközi Fejlesztési Hivatala, (USAID) és a Világbank. Az új stratégiák között szerepelnek szülőket, nevelőket támogató programok, életvezetési tréningek, jogi ismeretek tanítása, és segítségnyújtás az áldozatoknak.

 

A gyermekek elleni erőszak mértékével, és káros következményeivel összefüggő ismereteink egyre nőnek és ezzel együtt többet tudunk a hatékony prevenciós stratégiákról – jegyezte meg Etienne Krug, az Egészségügyi Világszervezet munkatársa. Közösen kell dolgoznunk azért, hogy létrehozzunk egy biztonságos, stabil, és támogató környezetet, amely megvédi a gyerekeket és a serdülőket az erőszaktól - tette hozzá a szakember.

 

Forrás: http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=54445#.V57xcdKLTIU

 

Fotó: sxc.hu