A szeretet kevésnek bizonyult - Nem fogadhatott gyereket örökbe a leszbikus pár

szivarvanyTiltakozó nyilatkozatot adott át a Labrisz Leszbikus Egyesület (www.labrisz.hu) ügyvivője az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartott demonstráción. Rédai Dorottya a Családokat a Szivárvány minden színében! elnevezésű  rendezvényen elmondta:  egy pécsi leszbikus pártól azért tagadták meg, hogy örökbe fogadhassanak egy másfél éves roma kislányt, mert leszbikusok. 

 

Korábban a folyamatot felügyelő szakemberek alkalmasnak találták őket arra, hogy örökbefogadó szülők legyenek. Megkapták a határozatot, hogy a gyereket hazavihetik, családként élhetnek vele együtt. Ennek ellenére nemleges döntés született az ügyükben. A visszautasítást nem kísérte semmilyen szakmai indoklás – hangsúlyozta Rédai Dorottya. Hozzátette: a kislánytól elvették annak a lehetőségét, hogy otthonra találhasson azoknál az embereknél, akiket megszeretett. Ezzel a döntéssel egy minisztériumi hivatalnok gyereket nevelni vágyó nőket alázott porig a szexuális orientációjuk miatt, és súlyos lelki sérüléseket okozott egy roma kislánynak, akivel korábban senki sem akart együtt élni.

 

„Követeljük, hogy sem nyílt, sem burkolt homofóbia ne akadályozza az azonos nemű kapcsolatban élők örökbefogadó szülővé válását! Követeljük az elutasító döntések kötelező érvényű szakmai indoklását” – hangzott el a tüntetésen ahol az is elhangzott, hogy a törvény nem vizsgálja a jelentkező szexuális orientációját, ugyanakkor homofób módon jár el azáltal, hogy a házastársi és az élettársi kapcsolat/bejegyzett élettársi kapcsolat között különbséget tesz az örökbefogadási eljárásban.

 

Egyetlen államnak sincs joga beleszólni abba, ahogyan a nők a gyerekvállalásról döntenek. Minden nőnek joga van ahhoz, hogy ne vállaljon gyereket, és joga van ahhoz is, hogy anya legyen. Az állam dolga e döntések teljes mértékű támogatása, nem pedig az akadályozása – közölte Rédai Dorottya Labrisz Leszbikus Egyesület ügyvivője.

 

 

sziv1

 

 

„Minden lehetséges módon támogatom, hogy az fogadhasson örökbe gyereket, aki a gyerek szempontjából, és érdekei szerint a leginkább megfelelő. Ez független az érintett(ek) nemétől, nemzetiségétől, vallási hovatartozásától, nemi identitásától, szexuális orientációjától vagy családformájától” – hangzott el a tüntetésen Herczog Mária az eseményre küldött nyílt levele. A gyermekvédelmi szakember, aki személyesen nem tudott részt venni a rendezvényen,  állásfoglalásában kiemelten fontosnak nevezte, hogy a nyilvánosság előtt beszéljünk ezekről a kérdésekről, mert rengeteg tévhit, sztereotípia, előítélet él az emberek fejében, ami súlyos károkat okoz mindannyiunknak.  

 

Jóllehet családbarátnak állítja be magát a kormány, mégis megfosztanak olyan embereket a gyerekvállalástól, akik hosszú időn keresztül tudatosan készülnek erre. Mindezt csak azért teszik, mert leszbikusok, melegek vagy transzszexuálisok – hangsúlyozta Erdélyi Tea. A szociológus kifejtette: mindannyian félünk, amikor ki kell állnunk saját jogainkért a hatalommal szemben, ennek ellenére küzdeni kell a rasszizmus, a homofóbia, a diszkrimináció ellen. 

 

A demonstráción felolvasták a visszautasított pécsi szülők levelét, amelyben Adrienn és Szilvi úgy fogalmazott: „a gyerekvédelem nevében történt intézményi bántalmazás. Olyan fájdalom ez, amelyet a hivatalok arctalan fantomjai okoztak, és erre nincs mentség, nincs bocsánat. A kisebbségi csoportok felé irányuló gyűlöletkeltés ma virágzik hazánkban.”

 

 

IMG 5795

 

 

A demonstráción felszólaltak olyan szülők is, akik elmondták, hogy nap mint nap érik őket hátrányok amiért gyereküknek két anyjuk van. Csekő Csilla elmondta: ismerős és ismeretlen emberek szemrebbenés nélkül vonják kétségbe szülői kompetenciáját, azért mert úgy döntött egy nővel szeretné leélni az életét. Egy iskolaigazgató szexuális irányultságuk miatt utasította el gyermekük felvételét az iskolába. 

 

 Elegem van – mondta egy másik anya, Peksa Kamilla, aki szerint Magyarországon félnek elismerni az az LMBTQ családokat (Leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer – a szerk.) és nyilvánvalóan politikai érdek a homofóbia fenntartása, gerjesztése. Nem csak velünk, felnőttekkel bánnak úgy mintha nem léteznének, hanem a gyerekeikkel is. Magyarországon levegőnek nézik a fiamat, és ezt kikérem magamnak. Elmondta: a környezetében sokan azt állítják, hogy az örökbefogadott gyermekének nem ő az anyja.

 

 

IMG 5799

 

 

Tóth Krisztina költő a tüntetésen arról beszélt, hogy ő is örökbefogadó szülő, így pontosan tudja, milyen az, amikor kész a szoba, de a gyerek nem érkezik meg. A pécsi eset felháborította, miután az volt az elutasítás oka az volt, hogy a szülők leszbikusok. – Azt szeretném – mondta a költő –, hogy álljon ki nyíltan a hatalom képviselője, és vállalja, hogy homofób. Azt is szeretném, ha ez a gyerek nem veszítené el végleg a lehetőséget, hogy családban nőhessen föl, és ezáltal boldog gyerekkora lehessen. Mindenkinek joga van szerető családhoz – közölte Tóth Krisztina. 

 

[1] A pécsi örökbefogadó leszbikus párt és a roma kislányt ért diszkrimináció ügyében megfogalmazott nyilatkozat, és a tiltakozáshoz csatlakozó szerveztek listája az alábbi linken olvasható: http://www.labrisz.hu/ki-llunk-az-r-kbefogad-s-rt-nyilatkozat-a-p-csi-r-kbefogad-leszbikus-p-rt-s-a-roma-kisl-nyt-rt-diszk