Több tízezer rosszul látó gyermek nem juthat szemüveghez

eyeglasses 1223608 639x423Megkezdődött a Látás Hónapja, amely egész Európában egyedülálló kezdeményezés, keretében több mint 250 vizsgálati ponton ingyenesen végeznek látásellenőrzést és szaktanácsadást októberben. Az esemény részleteit a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal közös sajtótájékoztatón ismertette a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

 

Tóbiás Richárd elmondta: nemzetközi felmérések azt bizonyítják, hogy az emberek több mint 50%-ának szüksége van látás korrekcióra. Magyarországon azonban közel 1.5 millióan még sosem vettek részt szemvizsgálaton, pedig nem látnak jól. A szövetség célja, hogy a Látás Hónapja során ezek az emberek is felkeressék az akcióban résztvevő optikákat.

 

Hazánkban minden negyedik nőnek és minden hatodik férfinak enyhe látászavara van. Erről beszélt Prof. Dr. Nagy Zoltán Zsolt a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. Kifejtette: Kevesen tudják, hogy a látásvizsgálat során nem csak egy esetleg később súlyossá váló szembetegség, de például a cukorbetegség vagy akár a magas vérnyomásra utaló jelek is felfedezhetők. A gyakori fejfájás, rossz közérzet kiváltó oka sok esetben az éleslátás és dioptriakorrekció hiánya, vagy a nem megfelelő látásjavító eszköz viselése.

 

A Magyar Látszerész Szövetség és a Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) közös akciójának keretében ezer mélyszegénységben élő gyerek kaphat szemüveget ingyenesen, a Látás Hónapjának intézményi részvételi díjának egy részét is erre a programra szánja a Szövetség - olvasható a Gyermekétkeztetési Alapítvány közleményében.

 

Az akcióról az alapítvány programvezetője, Barát József beszélt. Elmondta: szakértői becsélések szerint Magyarországon több tízezer olyan nehéz sorsú, rosszul látó gyermek él, akiknek szülei nem tudják kifizetni a szemüvegvásárlás költségeit.   
A sajtótájékoztatón részt vett az ózdi "Van Helyed Stúdió" két növendéke, a 14 esztendős Nyeste Anna és a 12 esztendős Rácz Szebastián. Szüleik közfoglalkoztatottak, vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásból próbálják eltartani családjukat, így a két tehetséges gyerek tanulmányait eddig nagyban akadályozta, hogy nem láttak megfelelően, de szemüvegre nem futotta a szűkös családi költségvetésből.

 

Az eseményen a Magyar Látszerész Szövetség elnöke UV mérő eszközt adományozott a Szemészeti Klinikának. 

 

További információ:  
Vígh Tímea ( Magyar Látszerész Szövetség), tel: 30 394 6990
Barát József (Gyermekétkeztetési Alapítvány), tel: 30 370 5319 

 

Forrás: OS Sajtószolgálat

fotó: sxc.hu