Gyermekmolesztálás Bicskén - Emberi Erőforrások Minisztériumának nyilatkozata

bicskei otthonAhogyan azt az EMMI pénteki közleményében jelezte, bármilyen, a gyermekek ellen elkövetett bűncselekmény elfogadhatatlan.  A kormány mindent megtesz a gyermekek szexuális kizsákmányolásának és zaklatásának megelőzése és a gyermekek védelme érdekében. Szigorítottuk a gyermekvédelmi rendszert.

 

A 2014 óta működő gyermekvédelmi gyámok olyan független szakemberek, akik azonnal intézkedhetnek a gyermekek érdekeit figyelembe véve, emellett a kormányhivatalok évente rendszeresen kötelezően ellenőrzik a gyermekvédelmi ellátórendszer működését.

 

A gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság 2016. szeptember 23-án azonnal felfüggesztette az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el és feljelentést tett a rendőrségen, miután a gyermekvédelmi gyám jelzése által tudomást szerzett a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban történtekről. Az igazgató szombaton elhagyta a gyermekotthonban található szolgálati lakását.

 

A kormány kiemelten megszigorította a gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények büntetését a 2013-ban életbe lépett új Büntető Törvénykönyvben, mely szerint az ilyen bűncselekmény nem évül el. Ugyancsak a gyermekek érdekét szolgálja az a kormányzati törekvés, hogy a gyerekek ne tömeges, állami intézményekben legyenek elhelyezve, hanem minél nagyobb arányban nevelőszülőhöz illetve családiasabb körülmények közé kerüljenek, így ez év végére pedig a 12 év alatti gyerekek több mint 90 százaléka nevelőszülőknél lesz elhelyezve és 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében az intézmények megújítása és kiváltása. Emellett hamarosan a parlament elé kerül a gyermekvédelmi törvény módosítása, amely reményeink szerint még nagyobb védelmet ad a gyermekeknek.

 

A gyermekvédelmi ellátórendszerben – gyermekotthonban, nevelőszülőknél – élő mintegy 23 ezer gyermek számára elérhetők a gyermekjogi képviselők. Az érintett gyermekek közül az utóbbi másfél évben minden negyedikkel személyesen is felvették a kapcsolatot a gyermekjogi képviselők az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központon (OBDK) keresztül.

 

A kiszolgáltatott gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekményekkel szemben ezután is zéró toleranciát tanúsítunk.

 

(EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)