Civil Közoktatási Platform Sajtótájékoztatója

school exchange german schoolgirl 1378825 639x8522017. január 14-én a CKP tag szervezeteinek részvételével nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a Mozsár kávézóban. Az esemény reakció volt a Magyarországért tevékenykedő civil szervezeteket ért kormányzati támadásra. Ercse Katalin CKP szóvivő elmondta, hogy büszke a tagszervezetekre, amelyek társadalmi szerepvállalásukkal váltották ki a kormány figyelmét.

 

Hangsúlyozta, hogy minden állampolgárnak és civil szerveződésnek elidegeníthetetlen joga, hogy a közösséget és saját életét érintő ügyekben véleményt alkosson.

 

A CKP továbbra is töretlenül folytatja a közoktatás területén megújító tevékenységét és szolidáris minden olyan civil szervezettel, amely a közjóért dolgozik, és ezért boszorkányüldözésnek van kitéve. A kormány közpolitikai alkalmatlanságát bizonyítja, hogy nem hajlandó nyilvános szakmai vitára azokkal a civilekkel, akik az ország lesújtó állapotát az oktatás anomáliáin keresztül mutatják föl.

 

Miklósi László a Történelemtanárok Egyletének elnöke megalakulásuk óta (1989) valamennyi oktatási kormányzattal együtt tudok működni egészen a közelmúltig. Azóta lett az egylet közellenség, mióta aláírásgyűjtést kezdett a szabad tankönyvválasztás mellett és vállalhatatlan új tankönyvek ellen. Hangsúlyozta, hogy a kormányzat azért nem tűri az autonómiát és a szabad véleménynyilvánítást, mert ezzel a civilek tükröt mutatnak a kormánynak.

 

Törley Kata a Tanítanék mozgalom képviselője hangsúlyozta, hogy a civilek sok esetben az állam el nem látott feladatait végzik vagy rosszul végezett munkáját korrigálják. A civilek elleni támadást súlyos határátlépésként éli meg.

 

„Sokan vagyunk, erősek vagyunk, kiállunk egymásért!” Megismételte a december 19-i tüntetés követeléseit:

 

„Balogh Zoltán miniszter mondjon le! Önálló minisztériumot az oktatásnak! Új közoktatási törvényt!”

 

Miután a kormánytól semmiféle reakció nem érkezett a követelésekre, február elsejére újabb tüntetést szerveznek. A téma kiszélesedik, minden állampolgárt és civilt várnak, akik nem csak négy évenként kívánnak véleményt formálni közös ügyeinkről.

 

A sajtótájékoztatón a CSAGYI is részt vett a CKP tagszervezeteként, mélységesen egyetértve a polgári szabadságjogok melletti kiállással, a véleményalkotás szabadságával, és szolidaritást vállal a megtámadott szervezetekkel.

 

Szerző: Molnár László

fotó: sxc.hu