Nyomtatás

A gyerekeket indokolatlanul emelik ki a családjukból

baby karla 1567129 639x852Az örökbefogadások számának növelése érdekében gyakorolt nyomás elsősorban az alacsony jövedelmű nőket bünteti, akik egyre növekvő számban veszítik el gyermekeiket a szegénység következtében – derül ki a Legal Action for Women kutatásából.

 

A parlament alsóházában ismertetett jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az előzetes szándék ellenére az örökbefogadások növekedésével nem csökkent a nevelésbe vett gyerekek száma, viszont emelkedett a szüleiktől elválasztott gyerekeké.

 

Dr. Andy Bilson, a lancashirei egyetem szociális munka szakának emeritus professzora 2001-március 31-től 2016-ig folytatott adatgyűjtés és elemzés után megállapította, hogy 87.090-ről 143.440-ra nőtt az örökbefogadó szülővel vagy a vérszerinti szülőtől eltérő gyámság alatt élő gyerekek száma. Ez 65 százalékos emelkedést jelent. A kutatások rávilágítanak arra, hogy a megelőző öt évhez viszonyítva az örökbefogadások aránya is 40%-kal nőtt az elmúlt öt évben, ugyanakkor a szakellátásba került gyermekek száma is 7,5%-kal,  70.440-re emelkedett.

 

Nem valószínű,, hogy a fizikai erőszak gyakorisága nőtt – monda Bilson. Az esetek túlnyomó többsége elhanyagolás vagy érzelmi bántalmazás.

 

"Ezekben az esetekben a családokat kell támogatni, a szegénységet és a nélkülözést enyhíteni.  Inkább hajlandóak vagyunk pénzt adni másnak, hogy gondozza a gyerekeket, mint a szüleiket segíteni. "

 

Bilson kutatása része azoknak az összegyűjtött bizonyítékoknak, amelyet a „Legal Action for Women” ismertetett az alsóházban. A jelentés vizsgálja a gyermekek jogtalan elkülönítését az anyjuktól. 

 

Az örökbefogadások száma magasabb, mint bármely más európai országban, és az esetek 90 %-ban az a család beleegyezése nélkül történik – derül ki a kutatásából.  A jelentés 56 nő esetét vizsgálta meg, mindannyian segítségért fordultak azért, hogy visszakaphassák a gyerekeiket. Összesen101 gyereket vettek el tőlük. A nők 71 % nemi, és/vagy családon belüli erőszak áldozata volt, 47%-uknak nem volt ügyvédje, és 39 % mentális problémákkal küzdött.

 

Az elhanyagolásért különösen az egyedülálló anyáknál jár büntetés az elviselhetetlenül alacsony jövedelmük miatt. Az anya-gyermek közötti létfontosságú kapcsolatot nem veszik figyelembe, nem tartják fontosnak a gyerek jóllétét, és fejlődését, illetve a traumát, amelyet az anyától való elszakítás okoz. Ennek élethosszig tartó következményei nem érdekli őket – hívta fel a figyelmet Anne Neale, a kutatás egyik szerzője. Azok az anyák, aki családon belüli erőszak áldozatai nem kapnak segítséget, hibáztatják őket, amiért nem képesek megvédeni a gyerekeiket, és elvételükkel büntetik meg őket.

 

A jelentés kiemeli, hogy az örökbefogadásokról döntő bíróságok zárt ülésen tanácskoznak, ahol a törvény megakadályozza, hogy az anyák beszéljenek arról, hogy milyen fájdalmat jelent nekik a gyermekük elvesztése.

 

Donna Clarke, akinek unokáját elvették tinédzser anyjától, és örökbefogadó szülőknek adták, azt mondta, hogy a szegénységben élő családokat büntetik. "Ez a társadalmi tisztogatás egy formája," – tette hozzá. "A nélkülözésben élő emberek gyerekeit elveszik. Ha azonban pénzt fordítanának a családok támogatására, akkor sokan képesek lennének, maguknál tartani, felnevelni a saját gyerekeiket. "

 

Clarke unokája 13 hónapos volt, amikor örökbe fogadták.  Az első öt hónapban vér szerinti anyjával élt, egy tinédzserrel, akinek tanulási nehézségei voltak. Utána a csecsemő nevelőszülőkhöz került öt hónapos korában, amíg az örökbefogadási folyamat tartott. A kisbaba nagyszülei kérték, hogy ők kaphassák meg unokájukat, de egyiküket sem tartották alkalmasnak, és a gyermek örökbefogadó szülőkhöz került. Clarke tud írni és évente két levelet kap az örökbefogadó szülőktől, hogy tartsa a kapcsolatot az unokájával. A fiának- a gyermek apja -, és az édesanyának további gyerekei lettek, akiket ők nevelnek.

 

Az örökbefogadások számának emelkedése Tony Blair kormányzata idején kezdődött, a kezdeményezés célja az volt, hogy csökkenjen a hosszú távon nevelésben élő gyerekek száma. Ez a megközelítés folytatódott David Cameron idején is, aki az örökbefogadás mellett érvelt, hozzátéve, hogy ez jó a gyerekeknek akkor is, ha a családi kapcsolatok elvesztésével jár.

 

2013-ban Sir James Munby a Legfelső Bíróság családjogi csoportjának  elnöke kijelentette, hogy a politikai akarat, amely az örökbefogadás erőltetésére és növelésére irányul nem gázolhat át a szükséges folyamatokon és nem szakíthatja el szükségtelenül a családi kapcsolatokat.

 

Forrás: The Guardian

fotó: sxc.hu