A migráns gyerekek véget nem érő küzdelme

unnamed2016-ban az Európai Unióban négy menedékkérőből egy gyermek volt.  A kiskorúak több mint fele 14 évesnél fiatalabb. Az Europol jelentése, mely szerint  az elmúlt évben legalább 10 000 kísérő nélküli kiskorú tűnt el a befogadó központokból, nagy hullámokat vert. Nem javult a helyzete egy év alatt azoknak a gyerekeknek, akik a z erőszak, abúzus, és a szegénység miatt menekülnek el otthonukból.

 

A családjuk nélkül menekülni kényszerülő, vagy az utazás közben szüleitől elszakadó gyerekek közül sokan az embercsempészek áldozatai lesznek, akik kihasználják őket a nyereségért.

Gulwali 13 éves volt, amikor anyja őt és fiútestvérét elküldte Afganisztánból egy biztonságosabb élet reményében, mert félt a tálib fenyegetéstől, hogy fiait besorozzák.  Az  embercsempészek szinte azonnal különválasztották a két testvért, és egy nehéz  utat kellett kibírnia. Háromszor börtönözték be, leugrott egy száguldó vonatról Bulgáriában, majdnem eltört mindkét lába, gyakran aludt nomád körülmények között, és égési sérüléseket szenvedett vegyszerektől egy teherautón.

 

"Amikor az Egyesült Királyságba menekültem, senki sem hitt e el, hogy 13 éves vagyok. Azokon a sötét napokon a bürokráciával küzdöttem, és annyira magányos és depressziós voltam, hogy két öngyilkossági kísérlem is volt.  Ha teljesen egyedül maradsz egy idegen kultúrában azután a  félelem és trauma után amit átéltél, mindenkinek hihetetlenül nehéz, és szinte elviselhetetlen egy fiatal, kísérő nélküli kiskorúnak, hogy nincs hova fordulnia " -  mondja Gulwali, aki a „Lost in Migration” elnevezésű konferencián január 26-27-én szólal fel Máltán.

 

A konferencia szervezésében részt vesz Marie-Louise Coleiro Preca, Málta köztársasági elnöke és alapítványa, a Wellbeing Society. Az esemény összehozza az uniós döntéshozókat, a gyermekvédelemi és migrációs szakértőket illetve az egykori kísérő nélküli kiskorúakat, hogy ajánlásokat fogalmazzanak meg a migráns gyermekek érdekében. A javaslatok célja, hogy tájékoztassák az  informális bel- és igazságügy-miniszteri tanács ülésén részt vevő politikusokat, akik azonos időpontban, ugyancsak Máltán találkoznak.

 

A témához kapcsolódó cikk:

http://mno.hu/kulfold/jogtalanul-kuldenek-vissza-menekulteket-szerbiaba-1382664