Nyomtatás

Öngyilkosságba hajszolja a diákokat a hongkongi oktatás?

exam time 1058667 640x480Csak tavaly 35 fiatal vetett véget életének. A legutóbbi PISA-felmérés szerint a világ top 10 legjobb oktatási rendszere a hongkongi, ám az eredményeknek egy sötét oldaláról is beszámolt a Quartz.  Az ázsiai oktatás sajátja a vizsgakényszer. 

 

A diákok időszakosan kompetenciamérésekben és évfolyamos tesztek sorozatán esnek át a hagyományos dolgozatírás mellett, ezek eredményei pedig döntően befolyásolják életkilátásaikat. A nyomással nehéz megbirkózni: csak a tavalyi tanévben 19 diák végzett magával, és ehhez még hozzáadva az egyetemi előkészítős évfolyamot, a szám már 33-ra növekszik - a naptári évben 35. Két éve kilenc, három éve tíz diák végzett magával.

 

Tavaly ugyan döntést hoztak egy öngyilkosságokat megelőző bizottság felállításáról, azonban a felülvizsgálat még nem hozhatott eredményeket ennyi idő alatt.

 

A kényszer kettős: nem csak a diákok, de az iskolák teljesítményét is mérik, akik így különösen nagy figyelmet fordítanak a minél jobb tesztekre. Ha valaki gyengébben teljesít az elvártnál, azt komolyan kezelik és biztos lehet benne a diák, hogy a még nagyobb terhelés alá kerülhet. Van olyan anya, aki arról számolt be, hogy napi egy óra játék maradt csak tíz éves kislányának, egy másik diák pedig az iskolát börtönként jellemezte.

 

 

A témához kapcsolódó írás:  Sok fiatalt hajszol halálba az ezeréves vizsga Dél-Kóreában

http://eduline.hu/kozoktatas/2016/11/18/Sok_fiatalt_hajszol_halalba_az_ezereves_viz_6Y4JTC

 

Ez a cikk az Eduline internetes oldalon jelent meg.

fotó: sxc.hu