Nyomtatás

Nyolcszáz kisgyerek holttestét találták meg egy ír katolikus gyerekotthon melletti tömegsírban

sírokAz írországi Tuam nevű kisvárosban egy évtizedekkel ezelőtt bezárt katolikus gyerekotthon kertjében nyolcszáz kisgyerek holttestét találták meg egy jelöletlen tömegsírban. A megtalált emberi maradványok 35 hetes és 3 éves életkor között meghalt gyerekekhez tartoznak.

 

Nagy részüket az ötvenes években helyezték el a földalatti kriptában, az itt működő, katolikus nővérek által vitt gyerekotthon 1961-ben zárt be. Az intézmény egyike volt annak a tucatnyi otthonnak, ahol árvák és házasságon kívül szülő anyák találtak menedéket.

 

A vizsgálat akkor indult, amikor 2014-ben egy helyi történész megtalálta a nyolcszáz gyerek halotti bizonyítványát. Igaz, helyi lapok szerint már évtizedek óta pletykáltak a tömegsírról, többen is beszámoltak csontokkal játszó környékbeli gyerekekről, sőt egy nő alatt beszakadt a föld a hetvenes években, és kisgyerekek holttestével teli kriptában találta magát. Az ilyen jelöletlen tömegsírok létesítése a nagy gyerekhalandóság idején nem volt ritka az ír katolikus intézményeknél. (Irish TimesLA Times)

 

Ez a cikk a 444 internetes újságban jelent meg.

fotó: AFP/Paul Faith