Nyomtatás

"My Body is My Body" web szeminárium

mybodyismybody

Májusban angol nyelvű online szeminárium indul az ISPCAN szervezésében Chrissy Sykes-szal, a „My Body is My Body” program fejlesztőjével. A szeminárium lehetőséget biztosít olyan technikák elsajátítására, melyek segítségével pozitívan taníthatjuk meg a gyermekeinknek, hogyan védjék meg magukat.

A „My Body is My Body” egy innovatív, zenés program, melynek célja, hogy megelőzze a gyermekbántalmazást, és elősegítse a témával kapcsolatos nyílt kommunikációt. Először az USA-ban került bemutatásra, és 5 év alatt 350 000 gyerekhez jutott el Texas, Tenessee, Florida és Virginia állam szerte. Chrissy azonban arra törekedett, hogy a program még szélesebb körben elterjedhessen, és ennek a folyamatnak az eredményeképp született meg egy közel 18 perces videósorozat, mely gyerekbarát animáció segítségével készíti fel a gyerekeket a bántalmazás elkerülésére.

 

A „My Body is My Body” program alapja, hogy:

 

Legyen szórakoztató:

A dalok és az animáció segítenek abban, hogy az üzenet pozitív és egyszerű maradjon. A szöveg és a dallam könnyen megjegyezhető, a zenét kísérő kézmozdulatok és tánc pedig még emlékezetesebbé teszi.

 

Legyen egyszerű:

A gyerekeknek nem szükséges elmagyarázni a bántalmazás mélyebb rétegeit, elegendő csak a lényeget közvetíteni.
1. Senki sem bánthat téged!
2. Senki sem érhet hozzád az intim részeiden, vagy készíthet képet az intim részeidről!
3. Ha bántanak, vagy bármilyen problémád van, soha ne tartsd titokban! Mindig mondd el!

 

Legyen pozitív:

A fő cél az, hogy a gyerekek pozitívan gondoljanak a saját testükre, és biztonságban érezzék magukat attól, hogy beszélhetnek valakivel a problémáikról.

 

A „My Body is My Body” videósorozat és a hozzá tartozó segédanyag ingyenesen elérhető, jelenleg angolul, németül és további három nyelven. Chrissy azonban célul tűzte ki, hogy az elérhető nyelvek listáját folyamatosan bővíti, így növelheti azoknak a gyerekeknek a számát, akikhez el tudja juttatni az üzenetet.