Facilitátor képzés

mediacioEgyesületünk 2017 november-decemberében ismét Facilitátor képzést szervez. A facilitáció egy resztoratív – jóvátételi/helyreállító - szemléletmódon alapuló konfliktusmegoldó eljárás, amelynek központi eleme, hogy a létrejött konfliktusokat az abban érintettek oldják meg, méghozzá úgy, hogy a megoldás erőszakmentes, a felek érdekeit és igényeit kölcsönösen tiszteletben tartó, amely egyben a megbékélését és a jóvátételt is szolgálja. Kulcsfogalma a helyreállítás.

 A facilitáció nem terápiás módszer és nem elnéző a vétségekkel, kihágásokkal, bűncselekményekkel szemben: helyteleníti a nem megfelelő viselkedést és cselekedeteket, de támogatja és értékeli a tett elkövetőjének belső értékeit. Végső soron az a cél, hogy a társadalom, illetve a közösség többi része felszabaduljon a szabályszegők diktálta kontroll alól.

 

A jóvátételi szemléletű megbeszéléseken a facilitátor együtt dolgozik a vétkesekkel, elkövetőkkel, szabályszegőkkel, közvetlenül bevonva őket a megoldáskeresés folyamatába, amelyben szerepet kapnak az áldozatok, károsultak, a családtagok, barátok, a közösség is és mindenki, akire az elkövető viselkedése valahogyan hatással volt.

 

A jóvátételi eljárás egy olyan fórum, amely lehetőséget, helyet ad az embereknek, hogy jóvátegyék azt az ártalmat, konfliktust vagy kárt, ami velük megtörtént. Minden résztvevőnek, legyen az a szó klasszikus értelmében elkövető, vagy áldozat, alkalma van kifejezni érzéseit, és ami a legfontosabb, mindenkinek van beleszólása a megbeszélést lezáró egyességbe, mely az okozott kár jóvátételét szolgálja. A megbeszélések teljesen demokratikus légkörben zajlanak, ahol azok, akiket leginkább érintett a probléma, eldöntik, hogy mi módon reagáljanak a velük történtekre.

 

A facilitátor semmilyen esetben nem befolyásolja a beszélgetést vagy hoz döntést, viszont lehetőséget nyújt a jelenlévőknek az önkifejezésre és arra, hogy megtalálják a saját kreatív megoldásaikat.

 

A facilitáció egy egyszerű modell mely széles körben alkalmazható bűncselekményeknél, konfliktusoknál és más problémás szituációkban egyaránt.

 

A következő Facilitátor képzésünk időpontja:

 

2017. november 22., 23., 24., december 4. és december 11. (szupervíziók)

 

Képzésünk a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal által minősített. Engedélyszáma: S-05-085/2016. A képzés elvégzéséről a személyes gondoskodásban dolgozók továbbképzési pontrendszerében 25 pontot igazolunk vissza.

 

A képzés részvételi díja: 40.000 Ft

 

A képzésről bővebb tájékoztatást találnak az alábbi linken: http://www.csagyi.hu/kepzesek/facilitator-kepzes-a-jovateteli-eljaras-levezetese

 

A képzésre jelentkezni lenti elérhetőségeinken lehetséges, telefonon és emailben.

 

Mivel a képzésre maximum 20 fő jelentkezhet, ezért várjuk mielőbbi visszajelzésüket a jelentkezéssel kapcsolatban.

 

Képzéssel kapcsolatos kérdéseire örömmel válaszolunk, hétköznapokon 9 és 16 óra között.

 

Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület

1023 Budapest, Bécsi út 3-5.

Telefon: 06-1-225-3526, 06-30-459-2739

Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.