Nyomtatás

Az Európai Parlament a Gyermeki Jogok Világnapjáról emlékezik

EPAz Európai Parlament a Gyermeki Jogok Világnapjáról emlékezik a gyermekekkel folytatott párbeszéd útján.

 

„Európa, amilyennek mi akarjuk” a központi témája a gyermekek, a fiatalok, az európai parlamenti képviselők, az európai biztosok és más magasrangú képviselők között zajló hétfői párbeszédnek.

 

 

 

2017. november 20., Brüsszel: Gyermekek és fiatalok Európa-szerte csatlakoznak az Európai Parlament tagságához, Antonio Tajani elnökségének égisze alatt, hogy bekapcsolódjanak az „Európa, amilyennek mi akarjuk” diskurzusba.

 

Az eseményt - amelyben Málta elnöke, Marie-Louise Coleiro Preca és más magas rangú tisztviselők is részt vesznek - az Európai Parlament Gyermekjogi Munkacsoportja szervezi az Eurochild és az UNICEF támogatásával. Az Egyesült Nemzetek Gyermekjogi Egyezményének 28. évfordulója alkalmából kerül rá sor, és a Eurochild és az UNICEF által delegált gyermekek közvetlen részvételével zajlik.

 

A párbeszéd a Globális Cselekvés Napja keretein belül zajlik, mely során a gyermekek „átveszik” a média, a politika, az üzleti élet, a sport, és a szórakozás területein belül megjelenő diszkrimináció és igazságtalanság ellen való küzdelem kulcsfontosságú szerepeit, valamint képviselik és támogatják az iskolázatlan, a védtelen, és a kitaszított gyermektársaikat.

 

"Az Európai Parlament határozottan elkötelezett a gyermekek jogainak előmozdítása mellett" - mondta Tajani. „Jövőre, és az elkövetkező összes Gyermeki Jogok Világnapján fel fogjuk mérni az elért eredményeket és azt, hogy mire van még szükség."

 

A gyermekek és a fiatalok az Európai Unió kulcsfontosságú választóköre: sok 15-24 éves (akik az EU népességének 11% -át teszik ki) első ízben szavazhatnak a 2019-es európai választásokon. A 0-15 éves gyermekek pedig az EU lakosságának közel 16% -át teszik ki.

 

"Európának arra kell törekednie, hogy közelebb kerüljön a gyermekekhez" - nyilatkozta a 13 éves máltai Sharon, a mai diskurzusban részt vevő 18 gyermek és fiatal egyike. "Új utakra van szüksége ahhoz, hogy kapcsolatba kerülhessen a különböző háttérrel rendelkező gyerekek valóságával. A gyerekek nem hangtalanok - csak az a kérdés, hogy van-e lehetőségük arra, hogy ezt a hangot használják.”

 

"A Gyermeki Jogok Világnapján az Európai Parlament eléri a gyermekeket egész Európa-szerte, bevonja őket egy nyílt és jelentőségteljes párbeszédbe, mely a közös értékeinket szolgálja." - mondta Anna Maria Corazza Bildt, az Európai Parlament Gyermekjogi Csoportjának társelnöke. "A gyermekeknek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy tájékoztatást kapjanak az EU szerepéről és a gyermekek jogairól. Szeretnénk felhatalmazni a gyermekeket arra, hogy elmondhassák az európai döntéshozóknak, hogy mit akarnak. A Gyermekjogi Munkacsoportja elkötelezett amellett, hogy meghallja a hangjukat."