Nyomtatás

Hús-vér mozifilmekkel vár a Budapest International Documentary Festival

bidfA 2018. január 24-és 28 között  a Cinema City Arénában  4. alkalommal megrendezésre kerülő Budapest International Documentary Festival (www.bidf.hu) a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egész estés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye és fóruma, illetve e filmek magyarországi premierje.

 A fesztiválon a közönség minden vetítés után a film kulisszatitkairól kérdezheti a meghívott alkotókat. A filmek versenyében rangos szaktekintélyekből álló zsűri dönt a díjakról.

 

A Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület által is ajánlott filmek a fesztivál kínálatából:

 

Communion / Az én vérem

(rendező: Anna Zamecka; 2016, lengyel dokumentumfilm, angol és magyar felirattal)

 

 Amikor a felnőttek cselekvésképtelenek, a gyerekek kénytelenek idő előtt felnőni. Ola, a 14 éves kislány maga gondoskodik igénytelen apjáról, autista öccséről, és tőlük külön élő anyjáról. Minden erejével próbálja újraegyesíteni a családját, és abban reménykedik, hogy haza tudja hozni édesanyját. Nikodemnek, 13 éves öccsének elsőáldozása jó ürügy arra, hogy a család végre együtt lehessen…  Nem mindennapi film az elutasítottak szépségéről, a gyengék erejéről, és a változás szükségességéről, amikor az lehetetlennek tűnik.

 

A film 2017-ben Az Európai Filmdíj Dokumentumfilm kategória győztese lett!

 

További, aktualizált részletek  Az én vérem c.  filmmel kapcsolatosan  itt követhetőek:  http://bidf.hu/film/communion/

 

Little Gems / Gyöngyszemek

(rendező: Xavier De Lauzanne, francia dokumentumfilm, 2016, angol és magyar felirattal)

 

Még most, 25 évesen is csak könnyek között tud emlékezni néhány fiatal arra, amikor kisgyerekként, a túlélésért kénytelenek voltak az élelmet Kambodzsa Stung Meanchey szeméttelepén, embertelen körülmények között összeszedni. Azóta befejezték az iskolát, vagy már dolgoznak is. Köszönhetik mindezt a két utazónak, Christian-nak és Marie-France-nak, akik több mint 20 évvel ezelőtt találtak rájuk, és akik azóta is fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy ezerszámra emeljék ki a gyerekeket a pokolból.

 

A Little Gems / Gyöngyszemek c. film előzetese ide kattintva nézhető meg.

 

További, aktualizált részletek a  Gyöngyszemek c.  filmmel kapcsolatosan  itt követhetőek:  http://bidf.hu/film/little-gems/

 

8 Avenue Lénine / Lenin sugárút 8.  

(rendező: Valérie Mitteaux, francia, 2017, angol és magyar felirattal)

 

Nem kevesebb, mint 15 év küzdelmét követi nyomon a Salcuta Filan-ról és két gyermekéről szóló film. A romániai roma család 2002 óta él Franciaországban, eleinte egy lakókocsiban, Párizs nyomornegyedében. Annak felszámolása után indul el harcuk, hogy bizonyítsák, képesek-e teljes jogú tagjaivá válni a francia társadalomnak. Meglepő, kik segítik őket hosszú útjukon… Vajon meg tudják-e találni helyüket abban a közegben, amelyben sokan a mai napig képtelennek tartják őket a beilleszkedésre?

 

Az 8 Avenue Lénine c. film előzetese ide kattintva nézhető meg.

 

További, aktualizált részletek a Lenin sugárút 8. c.  filmmel kapcsolatosan  itt követhetőek:  http://bidf.hu/film/8-avenue-lenine/

 

bidf 2Starless Dreams / Sötét álmok

(rendező: Mehrdad Oskouei, 2016, iráni dokumentumfilm, perzsa nyelven, magyar és angol felirattal)

 

18 év alatti lányok Iránban, a fiatalkorúak börtönében. Ahogy telnek a napjaik, úgy tudjuk meg lassan, hogy miért is jutottak oda. Széles a skála, kezdve a kábítószer-kereskedelemtől a zsebtolvajláson át egészen a gondatlanságból elkövetett emberölésig. Egyikükről sem mondanánk, hogy bűnözők, sokkal inkább esendő, kiszolgáltatott, helyes fiatal lányok. Bár a mindennapok unalmasan telnek a börtönben, mégis félelem fogja el őket, ha arra gondolnak, hogy mi történik majd, ha egyszer kikerülnek onnan. Ahogyan közeledik az újév, mégis mindegyikük abban reménykedik, hogy majd együtt ünnepelhet a családjával.

 

A Sötét álmok c. film előzetese ide kattintva tekinthető meg.

 

További, aktualizált részletek a  Sötét álmok c.  filmmel kapcsolatosan  itt követhetőek:  http://bidf.hu/film/starless-dreams/

 

Waiting for The Sun / A Napra várva

(rendező: Kaspar Astrup Schröder, 2016, dán dokumentumfilm, magyar és angol felirattal)

 

Elképzelhetetlen, hátborzongató helyzet, amikor két ikerlány és kisöccsük meglátogatják apjukat a börtönben, és nem tudják kivégzik-e őt egy gondatlanságból elkövetett gyilkosság miatt, vagy sem… A szégyenletes családi háttérrel rendelkező gyerekeket egyik rokonuk sem akarja befogadni, magukra maradnak. Egyetlen szerencséjük, hogy az egykori börtönőr, „Zhang nagymama”, 20 évvel ezelőtt megalapította Sun Village-t, a Peking külvárosában elhelyezkedő árvaházat olyan gyermekek számára, akiknek a szülei súlyos bűncselekmények miatt kerültek börtönbe. A filmben hat Sun Village-i árva életét követhetjük nyomon, ahogy megpróbálnak segíteni egymásnak életük legnehezebb szakaszában.

 

A Napra várva / Waiting for The Sun  c. film előzetese ide kattintva nézhető meg.

 

További, aktualizált részletek A Napra várva c.  filmmel kapcsolatosan  itt követhetőek:  http://bidf.hu/film/waiting-for-the-sun/

 

A "Mi változunk" szekcióban egyéb izgalmas filmek is műsorra kerülnek a család és generációs kérdések témájában.

 

A fesztivál teljes műsora itt érhető el: http://bidf.hu/fesztival/