Nyomtatás

Miért nem születik több gyerek Magyarországon?

AtvCsaknem negyvenezerrel csökkent Magyarország népessége tavaly a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Az állam évek óta egyre több pénzt fordít családtámogatásra, sőt, 2018-at a családok évének kiáltotta ki a kormány. A kabinet olyan intézkedésekkel növelné a gyerekszámot, mint az anyasági támogatás kiterjesztése, a családi adókedvezmény növelés, vagy a jelzáloghitel tartozás csökkentése. Noha a családokra célzott intézkedéseket hoztak, a statisztikákban ez mégsem köszön vissza. Március 13-án az ATV Start műsorában dr. Herczog Máriát kérdezték a témával kapcsolatban.

 - A fő gond az, hogy a politikusok nem figyelnek a szakemberek véleményére a családtámogatások esetében – mondta dr. Herczog Mária. - Sok évtizede mondjuk, hogy itt nem elsősorban arról van szó, hogy a pénzbeli támogatások hogyan alakulnak. Persze, ezek is fontosak, de például a családi pótlék összege tíz év óta nem változott. A kedvezmények a középosztályt és a felső középosztályt támogatják, ahol a gyerekvállalási kedv nem függ össze azzal, hogy milyen adókedvezményt kapnak. Azokban a családokban, ahol igazán nagy szükség lenne kedvezményekre, ott csökkentek a támogatások.

 

Véleménye szerint fontos hangsúlyozni, hogy itt nem csak a pénzbeli ellátásról van szó, hanem arról a közösségi, társadalmi attitűdről is, amely a gyerekvállalást kíséri, tehát hogy mennyire támogató a környezet, mennyire gyerekbarát az élet Magyarországon.

 

- A koragyerekkori, kisgyerekkori fejlesztéssel foglalkozó szakemberek megbecsültsége katasztrofális. A fizetések borzasztóak, a szakma presztízse nagyon alacsony. Dolgozó szülők számára szinte megoldhatatlanok a hosszú óvodai és iskola szünetek. Lassan egyáltalán nincsen ingyenesen hozzáférhető szabadidős tevékenység, sport, zenetanulás, nyelvtanulás, vagy bármilyen más nyári táborozási lehetőség.

 

Rossz üzenetnek tartja azt, hogy GYES és a GYED mellett lehet teljes munkaidőben dolgozni. Ezzel ugyanis egyfajta kettős üzenetet adnak a szülőknek: „fizetek azért, hogy otthon maradj, és közben arra bíztatlak, hogy ezt a pénzt használd fel akár a legdrágább bébiszitterre és nyugodtan menj el teljes állásban dolgozni”, másrészt viszont támogatják az otthonmaradást, mert a gyerekeknek ez a legjobb. Magyarországon nem készült olyan felmérés az elmúlt ötven évben, ami világosan megmutatta volna, hogy a GYES és a GYED hatása miatt három, vagy hat évig a szülővel otthon maradó gyerekek jobban teljesítenének azokkal a gyerekekkel szemben, akik ebben az időszakban bölcsődébe, óvodába járnak.

 

- A megoldás az volna, hogy egy olyan környezetet teremtünk, amiben a szülők számára világos, hogy mi a felelősségmegosztás a szőlői feladatok tekintetében az állam és a család között. A szülők és a gyerekek szükségleteihez kellene igazítani azokat a családtámogató szolgáltatásokat, amelyek hosszú távon kiszámíthatóvá teszik a gyerekvállalást. Kormányok jönnek-mennek, az intézkedések, a megközelítés változik. Viszont ha én most tudatos és felelősségteljes módon megtervezem azt, hogy szeretnék több gyereket, akkor nekem minimálisan húsz évre előre kell látnom. Márpedig húsz évre nem vállal a politikai garanciát arra, hogy azok az intézkedések, amelyek ma adott esetben vonzónak tűnnek, azok később is a rendelkezésemre fognak állni hosszútávon.

 

A beszélgetés teljes terjedelmében megnézhető az ATV archívumában, az alábbi linkre kattintva:

 

http://www.atv.hu/videok/video-20180313-miert-nem-szuletik-tobb-gyerek-magyarorszagon