Nyomtatás

Facilitátor képzés novemberben

facilitatorEgyesületünk az őszi időszakban újabb Facilitátor képzést szervez. A facilitáció egy resztoratív – jóvátételi/helyreállító - szemléletmódon alapuló konfliktusmegoldó eljárás, amelynek központi eleme, hogy a létrejött konfliktusokat az abban érintettek oldják meg, méghozzá úgy, hogy a megoldás erőszakmentes, a felek érdekeit és igényeit kölcsönösen tiszteletben tartó, amely egyben a megbékélését és a jóvátételt is szolgálja. Kulcsfogalma a helyreállítás.

 A facilitáció nem terápiás módszer és nem elnéző a vétségekkel, kihágásokkal, bűncselekményekkel szemben: helyteleníti a nem megfelelő viselkedést és cselekedeteket, de támogatja és értékeli a tett elkövetőjének belső értékeit. Végső soron az a cél, hogy a társadalom, illetve a közösség többi része felszabaduljon a szabályszegők diktálta kontroll alól.

 

A jóvátételi szemléletű megbeszéléseken a facilitátor együtt dolgozik a vétkesekkel, elkövetőkkel, szabályszegőkkel, közvetlenül bevonva őket a megoldáskeresés folyamatába, amelyben szerepet kapnak az áldozatok, károsultak, a családtagok, barátok, a közösség is és mindenki, akire az elkövető viselkedése valahogyan hatással volt.

 

A jóvátételi eljárás egy olyan fórum, amely lehetőséget, helyet ad az embereknek, hogy jóvátegyék azt az ártalmat, konfliktust vagy kárt, ami velük megtörtént. Minden résztvevőnek, legyen az a szó klasszikus értelmében elkövető, vagy áldozat, alkalma van kifejezni érzéseit, és ami a legfontosabb, mindenkinek van beleszólása a megbeszélést lezáró egyességbe, mely az okozott kár jóvátételét szolgálja. A megbeszélések teljesen demokratikus légkörben zajlanak, ahol azok, akiket leginkább érintett a probléma, eldöntik, hogy mi módon reagáljanak a velük történtekre. A facilitátor semmilyen esetben nem befolyásolja a beszélgetést vagy hoz döntést, viszont lehetőséget nyújt a jelenlévőknek az önkifejezésre és arra, hogy megtalálják a saját kreatív megoldásaikat.

 

A megbeszélések levezetését a facilitátor által használt forgatókönyv segíti. A forgatókönyv arra épül, hogy az embereknek szükségük van arra, hogy kifejezzék, majd feldolgozzák a negatív eseményeket, helyreállítsák az elszenvedett sérelmeket és rendezzék konfliktusaikat. A forgatókönyv könnyen követhetően segíti a facilitátort, hogy még a leginkább érzelemdús pillanatokban is koncentrálni tudjon. Szilárd pszichológiai és szociológiai elméleteken alapszik.

 

A facilitáció egy egyszerű modell mely széles körben alkalmazható bűncselekményeknél, konfliktusoknál és más problémás szituációkban egyaránt.

 

Következő képzésünk időpontja: 2018. november 12. - november 30. között

 

Képzésünk a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által minősített (a továbbképzés engedélyszáma: S-05-085/2016). A képzés elvégzéséről a személyes gondoskodásban dolgozók továbbképzési pontrendszerében 25 pontot igazolunk vissza.

 

A képzés óraszáma (30 óra) a pedagógus továbbképzési rendszerben is elszámolható.

 

A képzés részvételi díja 40.000 forint.

 

A képzésről bővebben itt olvashatnak: http://www.csagyi.hu/kepzesek/facilitator-kepzes-a-jovateteli-eljaras-levezetese

 

A képzésre jelentkezni az egyesület elérhetőségein lehetséges, telefonon és emailben.

 

Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület

Székhely: 1023 Budapest, Bécsi út 3-5.

Iroda, levelezési cím: 1081 Budapest, Kun utca 12.

Tel: (06-1) 225-3526, 06-30-459-2739

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.csagyi.hu