Nyomtatás

Online Facilitátor képzés április-májusban

mediator kepzesEgyesületünk tavasszal online Facilitátor képzést szervez. A facilitáció egy resztoratív – jóvátételi/helyreállító - szemléletmódon alapuló konfliktusmegoldó eljárás, amelynek központi eleme, hogy a létrejött konfliktusokat az abban érintettek oldják meg, méghozzá úgy, hogy a megoldás erőszakmentes, a felek érdekeit és igényeit kölcsönösen tiszteletben tartó, amely egyben a megbékélést és a jóvátételt is szolgálja. Kulcsfogalma a helyreállítás.

 A jóvátételi eljárás lehetőséget, helyet ad az embereknek, hogy jóvátegyék azt az ártalmat, konfliktust vagy kárt, ami velük megtörtént. Minden résztvevőnek, legyen az a szó klasszikus értelmében elkövető, vagy áldozat, alkalma van kifejezni érzéseit, és ami a legfontosabb, mindenkinek van beleszólása a megbeszélést lezáró egyezségbe, mely az okozott kár jóvátételét szolgálja.

 

A facilitáció egy olyan modell mely széles körben alkalmazható bűncselekményeknél, konfliktusoknál és más mindennapos, problémás szituációban.

 

A szociális szakemberek és a pedagógusok mindennapos munkájuk során gyakran találkoznak olyan bűnelkövetőkkel, akik nincsenek tisztában tettük súlyával és a lehetséges következményekkel. Különösen fiatal-, és gyermekkorú elkövető esetén szükséges a tett és a következményeivel való konfrontáció, melynek eredménye, hogy a fiatalok szembenéznek a tetteikkel, vállalják a felelősségüket és jóvátételre törekszenek. A jóvátételi eljárás módszerével megelőzhetővé és kezelhetővé válnak az iskolai konfliktus- és problémahelyzetek, illetve a fiatalkori bűnelkövetés.

 

A képzés felkészíti a résztvevőket a károkozással összefüggő konfliktushelyzetek megoldására és feldolgozására. Az elméleti oktatás mellett a résztvevők szituációs gyakorlatokon keresztül sajátítják el azokat a kulcskompetenciákat, melyek mindennapi munkájuk során alkalmassá teszik őket arra, hogy együtt dolgozzanak a vétkesekkel, elkövetőkkel, szabályszegőkkel, közvetlenül bevonva őket a megoldáskeresés folyamatába, amelyben szerepet kapnak az áldozatok, a károsultak, a családtagok, a barátok, a közösség és mindenki, akire az elkövető viselkedése hatással volt.

 

Fő cél, hogy a résztvevők megtanulják a jóvátételi eljárás szilárd pszichológiai és szociológiai hátterét, és az elsajátított kompetenciákat mindennapos munkájuk során a különböző jellegű konfliktusoknál és bűnelkövetéseknél sikerrel alkalmazzák. Ezáltal hatékonyabbá válik számukra a gyermekek és fiatalok körében előforduló problémahelyzetek megoldása, eredményesebbé válik a viselkedési korrekció, a kárhelyreállítás és a vétkesek visszailleszkedése a közösségbe.

 

Képzésünk a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által minősített tanfolyam (a továbbképzés engedélyszáma: T-05-038/2019). A képzés elvégzéséről a személyes gondoskodásban dolgozók továbbképzési pontrendszerében 25 pontot igazolunk vissza.

 

A képzés óraszáma (30 óra) a pedagógus továbbképzési rendszerben is elszámolható.

 

A képzés időpontja: 2021. április 19., 20., 21., és május 14. (konzultáció)

 

A képzés online formában, Zoom rendszer használatával kerül megtartásra.

 

A képzésről bővebben itt olvashatnak: http://www.csagyi.hu/kepzesek/facilitator-kepzes-a-jovateteli-eljaras-levezetese

 

Az iskolai, intézményi konfliktusok resztoratív módszerekkel, például facilitációval történő megelőzéséről és kezeléséről itt olvashatnak bővebben: http://www.csagyi.hu/hirek/item/1439-az-iskolai-intezmenyi-konfliktusok-megelozese-es-kezelese-resztorativ-modszerekkel

 

A képzésre jelentkezni, arról bővebb tájékoztatást kapni lenti elérhetőségeinken lehetséges, telefonon és emailben.

 

Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület

1081 Budapest, Kun utca 12., 3. emelet, 27. ajtó

Tel: (06-1) 225-3526, 06-30-459-2739

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.csagyi.hu