Megjelent az EU Gyermekjogi Stratégiája

eu strategy on the rights of the childAz Európai Bizottság egy új, átfogó Gyermekjogi Stratégiát fogadott el annak érdekében, hogy minden tagország biztosítsa valamennyi gyerek jogait és az alapvető szolgáltatások elérhetőségét minden rászoruló gyerek számára. 

A Gyermekjogi Stratégia a Gyermekgarancia programmal együtt a legfontosabb szakpolitikai javaslatokat tartalmazza, a gyerekek jobb védelme érdekében, biztosítva jogaik érvényesítését és az Európai Unió politikájának középpontba helyezését. Széles körű konzultáció előzte meg mindkét program elfogadását, melynek során több mint 10.000 gyerek véleményét is kikérték.

 

Az Európai Unió nem ratifikálhatta az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét, mert ez az Egyezmény elfogadásakor, 1989-ben csak a tagállamok számára volt lehetséges. Ezért volt szükség arra, hogy a gyermeki jogok biztosítása bekerüljön az Unió alapdokumentumaiba ettől függetlenül, és sok éves előkészítés után a Gyermekjogi Stratégia is elkészüljön.

 

A Gyermekjogi Stratégiája dokumentumai magyar nyelven letölthetőek itt:

 

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK - Az EU gyermekjogi stratégiája

 

1. számú melléklet: A gyermek jogai – uniós és nemzetközi keretek

 

2. számú melléklet: A gyermek jogaival kapcsolatos uniós vívmányok és szakpolitikai dokumentumok

 

További nyelveken pedig letölthetőek innen:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/TXT/?uri=CELEX:52021DC0142

 

Az alábbi oldalon a stratégiához készült kisfilm is elérhető, magyar felirattal:

https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/rights-child/eu-strategy-rights-child-and-european-child-guarantee_en