Felmérés a GyermekUnió kisgyermekkori programok tanulmány céljára

gyermekunioEgy készülő az Európai Gyermekgarancia kezdeményezéshez (European Child Guarantee) kapcsolódó tanulmány keretében megvizsgáljuk, hogy Magyarországon a gyermekkor során hogyan biztosíthatók a fejlődés optimális feltételei, különösen a kisgyermekkor (0-iskoláskor) időszakában. Elemezzük, hogyan érvényesülnek jelenleg e feltételek a gyermeki jogoknak megfelelően, különös tekintettel az egyenlőtlenségek csökkentésére.

Kérjük válaszadásával segítse munkánkat, hogy minél szélesebb körben megismerhessük a szakemberek, döntéshozók, igazgatásban és más adminisztratív területen dolgozók és laikusok véleményét, és ezek alapján is készítsük el a szükséges javaslatokat.


Az Európai Bizottság 2021. március 24-én javaslatot terjesztett az Európai Tanács elé (Com(2021) 137 final), egy európai Gyermek Garancia program megvalósítása érdekében. A célkitűzés annak biztosítása, hogy “Európában minden gyerek érvényesíthesse az alapvető szolgáltatásokhoz való jogait, így az egészségügyhöz, oktatáshoz, szociális gondoskodáshoz, különösen, azok, akik szegénységgel vagy társadalmi kirekesztettséggel fenyegetettek.


A kisgyermekkor meghatározó a gyerekek fejlődése és későbbi sikeres élete szempontjából, így mind az egyén, mind pedig a közösség, a társadalom érdeke, hogy a szükséges magas színvonalú ellátások, szolgáltatások biztosításával fenntartható, egyenlőségen alapuló, befogadó és versenyképes tudás segítse egy igazságos társadalom és gazdaság elérését az egyéni boldoguláson, jóléten és jólléten keresztül is.


E program keretében Magyarország is jelentős támogatásokat vehet igénybe, amelyhez megfelelően előkészített, adatokon és szakmai állásfoglalásokon alapuló stratégia is szükséges.
Ezzel a kérdőívvel össze szeretnénk gyűjteni néhány, sok vitát kiváltó kérdésről a véleményeket.



Köszönjük, hogy válaszaival segíti a munkánkat!


Herczog Mária