Konferencia meghívó: Családba fogadás – Online nemzetközi konferencia, 2021. augusztus 25-26.

conferenceA konferencián való részvétel 8 magyar résztvevő részére ingyenes, a Visegrád Alapítvány támogatásnak köszönhetően. Az ingyenes részvétel a sorrendben legkorábban jelenetezőknek biztosított.

További résztvevőknek kedvezményes részvételi díjat állapítottak meg a cseh konferencia szervezők, melynek összege egy napra 24 Euro (kb. 8700 Ft), két napra 35 Euro. (kb. 13 000 Ft).

Regisztrálni itt lehet:  https://www.pride-cz.com/en/register/

 

A konferencia virtuálisan lesz elérhető Zoom-on keresztül. A részvételhez számítógépre és az ingyenes Zoom program letöltésére van szükség, kamerára és mikrofonra, hogy a résztvevők láthatók és hallhatók legyenek. A konferencia nyelve angol, de magyar fordítás és tolmácsolás biztosított, az előadások prezentációi is rendelkezésre állnak magyarul.

 

A program:

A 25 perces plenáris előadásokat követően kb. 5 perc áll rendelkezésre kérdésekre és válaszokra.

A szekciók interaktívak lesznek, és másfél órát (90 perc) tartanak. A szekciókban maximum 30 fő vehet részt, ezért kérjük, legalább két szekciót jelöljön meg jelentkezéskor.

 

Augusztus 25. – Előadások:

  • 13.30 Rob van Pagée (Eigen-Kracht, Hollandia, Marcus Stallworth (Child Welfare League of America, USA), Cyril Zákora, (PRIDE-CZ, Csehország), Megnyitó előadás
  • 14.00 Herczog Mária: A családba fogadás (Kinship Care) helye és szerepe a világ különböző országaiban (Kinship Care around the World)
  • 14.30 Jaana Pynnönen (Pesapuu, Finnország): Gyerek a középontban – A képzés és támogatás modellje Finnországban (The Child in Focus – Model of training and Support in Finland)
  • 15.00 Zdeněk Moldrzyk (PRIDE-CZ): A családba fogadók szükségletei, véleményük, elképzeléseik és tapasztalataik. (Needs of Kindship caregivers, identification of their views, perceptions and experiences)
  • 15.30 Michaela BrunclíkováVeronika Prokopová (Smile as a Gift, Szlovákia): Nehéz csinálni támogató kapcsolat nélkül…. (It is hard to manage without accompanying…)

 

Szekcióülések:

Augusztus 25., 16.30-tól 18.00 óráig

  • Rob van Pagée: (Egy nagymamát találni nem elég…. (Finding a grandmother is not enough)
  • Rene de Bot: Családbafogadás Hollandiában (Kinship care in the Netherlands)
  • Eshele Williams: A gondoskodás és együttműködés hagyományai: A traumatudatos gyakorlat modellje a családbafogadók megnyerése, felmérése és támogatása gyakorlatában (Traditions of Caring and Collaborating: A Trauma Informed Model of Practice for Engaging, Assessing, and Supporting Kinship Caregivers)
  • Jaana Pynnönen: Mi fontos a családbafogadók felkészítése, felmérése és támogatása során a tapasztalatok szerint? (What is important during the training, assessment and support of Kinship caregivers based on experience)
  • Herczog Mária: A családbafogadás nemzetközi tapasztalatai – moderált beszélgetés (Kinship care in international context – moderated discussion)
  • Lucie Salačová, Markéta Švejdová Jandová: A családbafogadók felkészítése tevékenységük kezdetén (Training of Kinship caregivers at the beginning of their career)

 

Augusztus 26. - Előadások

  • 14.00 Rene de Bot (Hollandia): Hány szülője lehet egy gyereknek? (How many parents a child can have?)
  • 14.30 Elin Margrethe Olsen, Elizabeth Elton: A családbafogadás helyzete Norvégiában: jelenlegi és jövőbeni programok (The Norwegian status on Kindship training: Present and future program)
  • 15.00 Zeljka Burgund, Tamara Borisavljevic, Edmira Aščić, Mario Janchev: A Balkán országok és a családbafogadás  (Balcan Countries and a Kinship Care)
  • 15.30 Eshele Williams (USA): A gondoskodás és együttműködés hagyományai: A traumatudatos gyakorlat modellje a családbafogadók megnyerésére, felmérésére és támogatására (Traditions of Caring and Collaborating: A Trauma Informed Model of Practice for Engaging, Assessing, and Supporting Kinship Caregivers)

 

Szekcióülések:

Augusztus 26., 16.30-tól 18.00 óráig

  • Marcus Stallworth (CWLA,USA): InstruMENTális – Felismerni a férfiak szerepét a gyermekjólétben és gyermekvédelemben (InstruMENtal- Recognizing the importance of the Male role in Child Welfare)
  • Zeljka Burgund, Tamara Borisavljevic, Edmira Aščić, Mario Janchev: (Szerbia, Észak Macedónia, Koszovó): Esettanulmányok a családbafogadásról (Examples of case studies in Kinship care)
  • Elin Margrethe Olsen, Elizabeth Elton (Norvégia): Jelenlegi és jövőbeni programok, példák és jó gyakorlatok (Present and future program – examples of good practice)

 

A konferencia szervezői: A PRIDE-CZ (FIKSZ-Csehország) a cseh PRIDE (FIKSZ) trénerek egyesülete. Missziójuk a PRIDE (FIKSZ) modell elterjesztése Csehországban, amely egy átfogó megközelítésű program nevelő- és örökbefogadó szülők számára. Az Egyesület a 14 lépésből álló PRIDE (FIKSZ) programot használja és terjeszti. A program célja a gondoskodás minőségének biztosítása krízisben lévő családok és a gyerekeket gondozó, nevelő- és örökbefogadó családok számára, a csapamunka erősítése.

 

A konferencia a Visegrád Alapítvány (https://www.visegradfund.org) támogatásával jött létre, lehetővé téve, hogy megismerhető és összehasonlíthatók legyenek a különféle országokban működő gyermekjóléti és gyermekvédelmi rendszerek, és megtörténjenek a szükséges reformok. Tapasztalatcsere, a jó gyakorlatok megismerése és hosszútávú együttműködés és javaslatok megtétele az országok számára, a fő célja ennek a programnak.

 

Eddig 20 országból, több mint 100 résztvevő jelezte a részvételét.

 

A program partnerei:   Towarzystwo Nasz Dom, Lengyelország; Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, Magyarország; Úsmev ako dar, Szlovákia;  FICE SRBIJA, Szerbia; North Macedonia, Ukraine SOS  Gyermekfalu Egyesület, Észak-Macedónia, és Ukrajna

 

A konferencia minden részlete elérhető itt:  https://www.pride-cz.com/en/conference/

 

Bármilyen kérdéssel, kéréssel kapcsolatosan további információ: Herczog Mária, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.