Nyomtatás

Filmajánló: Sejtjeink

sejtjeink gyorgyi karcsiAlmási Tamás Sejtjeink című filmjét vetítik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon 2022. január 29-én, szombaton, 11:30-tól a Mammut mozijában. A vetítés után az érdeklődők beszélgetésen vehetnek részt a rendezővel és a szereplőkkel, a téma pedig a lombikprogramon keresztül: mitől lesz valaki szülő, mitől lesz család egy család.  A film provokatív, és elgondolkodtató, hűen a rendező életművéhez.

 Azt mondják, az ember két dologért képes mindent megtenni: azért, hogy ne legyen, és azért, hogy legyen gyermeke… A statisztika megdöbbentő: a világon minden tizedik házasságban vagy élettársi kapcsolatban élő pár meddő. A film három házaspár sorsát követi nyomon több éven keresztül. Ők hatan nagyon szeretnének gyereket és készek mindent megtenni ezért. Végül a lombikbébi programot hívják segítségül. Hamarosan nyilvánvalóvá válik, hogy küzdelmük tétje nem „csak” a gyermek. Hiszen házasságukat is törvényszerűen próbára teszi az emberfelettinek látszó küzdelem. A film nézése közben mi nézők óhatatlanul családtagokká válunk egy kicsit. Együtt örülhetünk, izgulhatunk a beavatkozások sikeréért, szoríthatunk a hőn áhított gyermekért.

 

Almási Tamás Balázs Béla és Kossuth – díjas filmrendező. Készít játék- és dokumentumfilmeket egyaránt, amelyeket rangos fesztiválok válogatnak programjaikba (FIPA Biarritz, Karlovy Vary, Cairo International Film Festival, Visions du Réel Nyon, Prix Europa Berlin, Cinéma du Réel Paris, Golden Gate International Film Festival San Francisco, Dok-Leipzig). Hat alkalommal nyerte meg a Magyar Filmszemle fődíját, ötször a Magyar Filmkritikusok Díját. Számos nemzetközi díj birtokosa. 2015-ben készült tititá című filmje elnyerte a Szarajevói Filmfesztivál zsűrijének különdíját, a Puskás Hungary pedig fődíjat nyert Valladolidban a nemzetközi filmfesztiválon. Filmjeit közel 50 országban vetítették különböző televíziós csatornákon és mozikban. 1999-óta tanít és vezet osztályokat az SZFE-n, ahol korábban maga is végzett. 2012-ben indított magyar és nemzetközi dokumentumfilm-rendező mesterképzést a Színház-és Filmművészeti Egyetemen DokMa és DocNomads néven. Professzor emeritus, a dokumentumfilm rendező művész-szak vezetője.

 

20 évvel a film bemutatója után újra együtt a szereplők és a rendező, Almási Tamás! A vetítés után közönségtalálkozó Hegedűs Károllyal és Varga Györgyivel. Vagyis azzal a házaspárral, akiknek próbálkozásait a mesterséges megtermékenyítéssel egy ország izgulta végig a 2000-es évek elején, és akiknek fia, Karcsi ma 20 éves...

 

Időpont: január 29. szombat 11.30

Helyszín: Mammut II 1-es terem

Facebook esemény: https://fb.me/e/13IkIdbMl

A film trailere és bővebb információk a fesztivál weboldalán: https://bidf.hu/movies/show/257