Családi csoport konferencia képzés 2022 szeptemberében

hands 1545330Egyesületünk idén ősszel Családi csoport konferencia képzést szervez. A képzést viszonylag ritkán van lehetőségünk megtartani, így aki érdeklődne iránta, annak érdemes már most jelentkeznie. A képzés oktatói dr. Herczog Mária, szociológus, gyermekvédelmi szakértő és dr. Vajna Virág, jogász, mediátor lesznek. 

 

A Családi csoport konferencia (CSCSK) a resztoratív (jóvátételi/helyreállító) technikák egyike. A tág értelemben vett családi hálózat – a nagycsalád, barátok, szomszédok stb. – találkozója, amelyet különféle családi problémák, krízisek esetén hívnak össze az e célra kiképzett koordinátorok.

 

Ez a módszer radikálisan különbözik a hagyományos döntéshozó modellektől, mert a Családi csoport konferencia döntéshozói a családtagok és nem a szakemberek. A Családi csoport konferencia egy lehetőség a családok számára, hogy a saját tapasztalataikra építve, és a felajánlott segítség igénybevételével közösen próbálják meg összeállítani a lehető legjobb tervet a felmerült nehézségeik megoldására.

 

A probléma megoldását elősegítő szervezetek képviselői a konferencia meghívottjai lesznek, hogy tájékoztassák a családot az igénybe vehető szolgáltatásokról, lehetőségekről A résztvevők meghallgatják a szakemberek, szolgáltatók információit a lehetséges segítségek, ellátások, lehetőségek igénybevételéről, és ezt követően maguk látnak hozzá, immáron a szakemberek részvétele nélkül egy megoldási terv kidolgozására. A tervnek jogszerűnek, és az érintettek számára biztonságosnak kell lennie.

 

A különleges a Családi csoport konferenciában az a lehetőség, amely felhatalmazza a családokat ügyeik megoldására. Bár a döntések a szakemberek tanácsai mentén születnek, és szükség van az érdekelt szolgáltatók jóváhagyására, de a család és közvetlen környezete játssza a központi szerepet a problémamegoldás legjobb útjának kidolgozásában, a döntések meghozatalában, és a végrehajtás felelőssége is a családé.

 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legkülönfélébb családok sokféle problémáinak megoldására alkalmas ez a megközelítés. A tiszta és őszinte tájékoztatás, valamint a felelősségteljes részvétel a döntéshozatali folyamatban gyakran reális és kreatív megoldások megtalálását eredményezi a családok részéről saját problémáik megoldására.

 

A képzés során megismertetjük a résztvevőket e módszer elveivel, történetével, hazai és nemzetközi tapasztalataival, alkalmazásának és megvalósításának részleteivel, továbbá felkészítjük őket a koordinátori feladatok ellátásra.

 

A Családi csoport konferencia melletti érvek:

  • A résztvevők ismerik legjobban saját és családjuk történetét, szokásait, lehetőségeit, értékrendjét, és ezt fel tudják használni a terv készítésekor.
  • Minden szükséges információt érthető formában megkapnak azoktól a szakemberektől és szolgáltatóktól, akik az adott ügyben segítségükre lehetnek.
  • Az érintettek erősíteni és óvni tudják a kapcsolati hálójukat, közösségi, rokoni szálaikat.
  • Mindenki egy családi, közösségi rendszer tagja, amely ebben a rendszerben védelmet és támogatást kínál, felelősséget vállal, és ez kölcsönösségen alapul.
  • A családi, kisközösségi csoport sokkal inkább képes elfogadást, gondoskodást, védelmet, jóllétet nyújtani, mint egy professzionális segítőhálózat.
  • Aktív egyéni részvétel és vezetés kell a megfelelő eredmények eléréséhez a csoport tagjai részéről, de a hatalmi viszonyok egyenlőtlenségeit minden szinten előre tisztázni kell, a családi csoporton belül, a szakemberek, intézmények és a tagok viszonyában is – ez önmagában is segítség, jobb megértést, lehetőségeket teremt.
  • Minden családnak és egyénnek vannak olyan erőforrásai, amikkel gyakran ők maguk sincsenek tisztában, ezek feltárásában, hasznosításában is segítséget nyújt a CSCSK.
  • A családi, személyi erősségek megjelenítése, és a szükséges változásokhoz szükséges erő és támogatás is része a Családi csoport konferenciának.

 

A képzésről bővebben honlapunkon olvashatnak, ahol három rövidfilm is megtekinthető, amelyek bemutatják, mire használható és miért jó a Családi csoport konferencia módszere:

http://www.csagyi.hu/kepzesek/csaladi-csoport-konferencia

 

Képzés időpontja: 2022. szeptember 19., 20., 21.

Helyszíne: 1081 Budapest, Kun utca 12.

A képzés részvételi díja: 65.000 Ft/fő

 

Egyesületünk felnőttképzési nyilvántartási száma: B/2020/005295. A képzés a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által minősített. Engedélyszáma: S-05-029/2021. A minősítésnek megfelelően a képzés elvégzéséről a személyes gondoskodásban dolgozók továbbképzési pontrendszerében 32 pontot igazolunk vissza. A képzés óraszáma a pedagógus továbbképzési rendszerben is elszámolható.

 

A képzésre jelentkezni, arról bővebb tájékoztatást kapni alábbi elérhetőségeinken lehetséges, telefonon és emailben:

Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület

1081 Budapest, Kun utca 12., 3. emelet, 27. ajtó

Tel: (06-1) 225-3526, 06-30-459-2739

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 Fotó: freeimages.com