Nyomtatás

Gyermekvédelemről őszintén, szakértőkkel

klubradio2A Klubrádió Realitás című, 2022. november 25-i adásában Rózsa Péter vendégeivel a gyermekvédelem hazai tendenciáit vette górcső alá. Vendégei Katonáné Dr. Pehr Erika, a PTE ÁJK címzetes docense, Dr. Sass Rita, családjogi, gyermek-elhelyezési ügyekkel foglalkozó ügyvéd és Molnár László, gyermekvédelmi szakember, egyesületünk alelnöke voltak.

 November 20-án, a Gyermeki Jogok Világnapján számos szakmai szervezet tartott konferenciát. A jeles nap apropóján Rózsa Péter műsorvezető a meghívott szakértőkkel a hazai gyermekvédelmi helyzetről, pozitív és negatív változásokról, valamint a nevelőszülők anyagi nehézségeiről beszélgetett.

 

Molnár László a műsorban azt mondta, hogy „a szociális törvény legutóbbi módosítása erősen elbizonytalanította, azt látja, hogy az állam pár lépést hátra akar lépni, ki akar vonulni a felelősség alól. Szintén úgy véli, hogy a gyermekvédelmi törvény társadalmasítása elég laposan sikerült. Szerinte a szülőket és az állampolgárokat már korábbi lépcsőfokokból is kihagyták, utólag pedig nem lehet letuszkolni az emberek torkán az újabb információkat. Fontos lett volna az érzékenyítés, a társadalmasítás, ennek hiányában azt mondják majd, hogy az Unió megint kitalált valamit, amit ránk akarnak kényszeríteni. Szerinte ehhez mindenképpen politikai akarat és szándék volna szükséges.

 

Kevés a nevelőszülő, nemcsak a belépők száma csökken, a nagyobb baj, hogy sokan az életkoruknál fogva befejezik ezt a pályafutást. Összlétszámát tekintve, most még jó a helyzet, de jobb kellene legyen, hogy minden tizenkét év alatti gyermek esetében teljesíthető legyen a törvényi előírás. Jelenleg az érintett gyermekek háromnegyede ál nevelőcsaládoknál. Azt gondolja, hogy a hiba ott van, hogy a tartósan beteg vagy súlyos fogyatékossággal élő gyerekekre nem muszáj alkalmazni ezt a korhatárt. Azt mondja, ez azért van, mert jelenleg nincs olyan nevelőszülő Magyarországon, aki erre ki lenne képezve, és tudna ilyen szükségletű gyerekeket fogadni. Szerinte a jogalkotó kicsit előre szaladt, mivel ezt nem képesek teljesíteni, mert férőhely hiány van az egész országban, így a gyerek oda kerül, ahol férőhely van, és nem biztos, hogy az érdekének az a megfelelő.

 

A törvény és a gyerekjogi egyezmény is világosan kifejti, a gyermeket meg kell hallgatni és a véleményére figyelemmel kell döntést hozni. Sőt vannak olyan biztató gyakorlatok az elhelyezési procedúra kapcsán, hogy a gyermek megismerheti a leendő gondozási helyét, vagy akár több helyet   és családot is.  

 

A szakember kiemelt egy-két pozitív változtatást: a gyermekvédelmi törvénynek van egy része, ami nem olyan régen került kiegészítésre, mégpedig a foglalkoztatási tilalom. Ennek ugyan sötét háttere van, gyermek bántalmazások, szexuális bűncselekmények és hasonló rémségek, de szerencsére a jogalkotó eljutott oda, hogy foglalkoztatási tilalmat rendel el, kimondja, hogy az ilyen személyek, még a büntetésük letöltését követően sem foglalkoztathatók gyerekekkel kapcsolatos munkakörbe.

 

Kiemelte még a meghallgató helyiségek és a meghallgatásnak a módszertanát. Kivették a rendőrség keretéből és pillanatnyilag a gyermekvédelmi központokban, szakszolgálatokban vannak ilyen meghallgató szobák, ahol abszolút professzionális módon, egyszeri meghallgatással készülnek anyagok, így a gyerekeket nem kell többször kitenni ennek a procedúrának.”

 

A beszélgetés írott változata elolvasható a Klubrádió oldalán: https://www.klubradio.hu/adasok/a-gyermekvedelem-allami-feladat-130920

 

A műsor teljes egészében pedig megtekinthető a Klubrádió YouTube-csatornáján: https://www.youtube.com/watch?v=VaZilO8G8uA