Nyomtatás

Légy szabad, boldog, bátor, felelős, őszinte - üzenik 30 ország filmrendezői a magyar közönségnek

BIDF2302 lgA Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál 2023. január 21. és 29. között immár 9. alkalommal teszi láthatóvá a magyar közönség számára is a legfrissebb, Oscar- és Európa - díjas, illetve arra jelölt filmeket, a Berlinale, Sundance, Cannes, Velence, IDFA, Hot Docs, Coppenhagen Dox, DOCAVIV, Visions du Réel fesztiválok favoritjait.

 A BIDF idei szlogenje: Tiszteld az Életet! „Ne ölj!”. 7 versenykategóriával, 60 filmmel, 200 vetítéssel, 50 Civil Nagykövettel, 30 nemzetközi zsűritaggal, 50 külföldi filmalkotóval, de leginkább igazi fesztiválélménnyel vár több tízezer nézőt Budapesten a Cinema City Mammut moziban, és 10 másik város mozijában is a BIDF: Debrecenben, Egerben, Győrben, Jászberényben, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben

 

Kilencedik éve több ezer középiskolás élvezi a BIDF fesztiválélményét. Januárban sem lesz ez másként. 11 film várja a fesztivál minden délelőttjén a szórakoztató mélységbe elmerülni vágyó fiatalokat és tanáraikat. A „Tomboló Irán”szekcióban vetítendő hat filmmel tiszteleg a BIDF a demokráciáért és szabadságért küzdő iráni emberek és filmkészítők előtt.

 

Néhány további filmcím az idei programból: Örök tavasz (Eternal Spring, Kanada), Szabadság tűz alatt (Freedom on Fire, Ukrajna, USA), Az utolsó hazatérés (Last Flight Home, USA), A katedrális (The Cathedral, Szlovákia), a belga-ír-francia Kölyök Platónok (Young Plato, 2021) a dán Otthon a romokon (A House Made of Splinters), Alis és én (Alis, Kolumbia), Mi svédek és a COVID (The Swedish Model), Plakát csajok (Calendar Girls, USA) Hitbuzgó család (A Holy Family, Taiwan) az orosz Hová tartunk? (Where Are We Headed), Én, nem én vagyok (I am not, Izrael).

 

A programból egyesületünk figyelmükbe ajánlja az Otthon a romokon című dokumentumfilmet, melynek Civil Nagykövete egyesületünk alelnöke, Molnár László gyermekvédelmi szakember lesz.

 

A film azt mutatja be, hogyan hatnak a háború hosszú távú következményei egy már amúgy is súlyos problémákkal küzdő, függőségektől vergődő társadalomban a legkiszolgáltatottabbakra, a gyerekekre. Kelet-Ukrajna háború sújtotta és elszegényedett szegletében létezik egy biztonságos menedékhely a családjukból ideiglenesen kiemelt gyermekek számára. Három itt élő kisgyerek a sorsa alakulását meghatározó döntésre vár: hazamehetnek-e, vagy új családba kell költözniük? Mindeközben egy csapat elkötelezett szociális munkás az öröm és a megnyugvás apró pillanatait teremti meg nekik, már-már elveszni látszó gyermekkorukban olyan gyermekeknek nyújtanak bizalmat, törődést és támogatást, akik kétségbeesetten vágynak a „többre”.

 

A film január 22-én és 23-án kerül vetítésre Budapesten, a Cinema City Mamut moziban.

 

Jegyeket az alábbi linkeken lehet közvetlenül vásárolni:

2023. január 22. vasárnap, 15.00

https://www.cinemacity.hu/films/otthon-a-romokon/bidf2302#/buy-tickets-by-film?in-cinema=budapest&at=2023-01-22&for-movie=bidf2302&view-mode=list

2023. január 23. hétfő, 18.00

https://www.cinemacity.hu/films/otthon-a-romokon/bidf2302#/buy-tickets-by-film?in-cinema=budapest&at=2023-01-23&for-movie=bidf2302&view-mode=list 

 

 

Bővebben tájékozódni a filmről a BIDF honlapján, és a Facebook eseményben lehet.

 

A BIDF filmjeire jegyeket vásárolni a Cinema City oldalán lehet: https://www.cinemacity.hu/

 

A teljes 2023-as versenyprogram a fesztivál honlapján olvasható.

 

További információk a fesztivál folyamatosan frissülő hivatalos honlapján, valamint Facebook- és Instagram-oldalán találhatóak.