Nyomtatás

Cikkajánló: „Nem lehet luxus az idős emberek minőségi élete”

Herczog kepAz alábbiakban Németh-Kállai Szilvia HírKlikken megjelent interjúját ajánljuk, melyet dr. Herczog Máriával, egyesületünk elnökével készített a magyarországi idősellátás helyzetéről.

„A magyarországi idősellátás sok évtizede gondokkal küzd amiatt, hogy intézménycentrikus volt, és még inkább azzá válik. Ez teljes mértékben szembemegy a nemzetközi folyamatokkal. Sok éve meghatározó törekvés a világban, hogy se gyerekek, se fogyatékkal élők, se mentális betegek, se idősek lehetőség szerint ne kerüljenek bentlakásos intézményi ellátásba tartósan. Az volna a cél, hogy mindenkit az otthonában, a saját közösségében lehessen ellátni, ameddig ez egyáltalában lehetséges.”

 

„A szociális ellátás minden területén, de az egészségügyi ellátásban is, ijesztő mértékű az erózió, a minőségromlás, mint ahogy az oktatásban is. Miért lenne pont az idősellátásban más? Sokan nem érzékelik, hogy milyen jelentőségük van a személyes kapcsolatnak a segítségnyújtás minőségében. Azon túl, hogy valaki bevásárol, kiváltja a gyógyszereket, kimossa a kádat, vagy megmossa az idős ember hátát. Ezek mind nagyon fontosak, de a kedvesség, az érdeklődés, a lehetőség, hogy megosszák a gondolataikat, érzéseiket, még sokszor ennél is fontosabb! Ha nincs a közelben család, rokonság, akkor még nagyobb a jelentősége a segítőnek.”

 

A cikk teljes terjedelmében a HírKlikk oldalán érhető el, az alábbi linken: https://hirklikk.hu/kozelet/herczog-maria-nem-lehet-luxus-az-idos-emberek-minosegi-elete/410448