Nyomtatás

Cikkajánló: „Ezer sebből vérzik a rendszer, és közben egyre nagyobb terhet rakunk a nevelőszülőkre”

baby shoe„Az utóbbi két évtizedben nemcsak az egészségügy és az oktatás hullott darabjaira, hanem egy jó ideje már a gyermekvédelem sem tudja úgy ellátni a feladatát, ahogy azt a gyerekek érdekei valóban megkívánnák. Az egyre elmélyülő rendszerszintű hibák áldozatai az utóbbi hónapokban meghalt csecsemő és kétévesek, illetve a hosszú ideje működési nehézségekkel küzdő nevelőszülő-hálózat is, ami alapvetően a gyerekek érdekeit szolgálná.” Az nlc.hu oldalon Farkas E. Lina cikkét ajánljuk olvasásra.

 „Akinek van némi rálátása a hazai gyermekvédelem szövevényes rendszerére, jól tudja, hogy ez a terület sűrítetten mutatja mindazokat a problémákat, amelyekkel a magyar társadalom küzd. Ám a kirakatból csak annyi látszik, hogy gyerekek halnak meg nevelőszülők gondozása alatt, és úgy tűnhet, mintha újra Árvácska korába léptünk volna vissza, amikor bárki lehetett nevelőszülő. Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak szakmai munkatársa épp ezért kifejezetten problémásnak tartja, hogy azzal, hogy a médiában a nevelőszülők kereszttűzbe kerültek, az esetek kapcsán a szakma még jobban presztizsét veszti:.

 

„Rengeteg nevelőszülő jó minőségben végzi a munkáját. Én magam is rengeteg olyan nevelőszülőt látok, akik hihetetlen munkát fektetnek a gyerekekbe. Akik nagyon érzékenyek, mélyen érzőek, sok empátiával, odafigyeléssel, tudással, szeretettel foglalkoznak a gyerekekkel” – mondja a szakember.

 

Herczog Mária, gyermekvédelmi szakember, aki hosszú évtizedek óta küzd a gyermekek jogaiért, is hasonlóképpen vélekedik: „Az alapvető kérdés itt az – amit sajnos a média is kevésbé feszeget –, túl a nevelőszülők egyéni felelősségén, hogy mik azok az alapvető kiváltó okok, amik nemcsak halálesetekhez, hanem rossz bánásmódhoz, nem megfelelő gondozási módszerekhez vezetnek, és miért tartunk ott, ahol tartunk?” – mondja a szakember az nlc-nek, és az okok felfejtésére irányuló beszélgetésünk elején leszögezi:

 

„Egy jól működő nevelőszülő-hálózat alapvetően a gyermekek érdekeit szolgálná. Hiszen lehetőséget teremt a kötődésre, hogy biztonságot és kapaszkodót kapjanak a nevelt gyerekek. Mindezt sokkal eredményesebben lehet családi környezetben biztosítani, mint gyermekotthonokban.”

 

A cikk teljes terjedelmében az nlc.hu oldalán érhető el, az alábbi linken: https://nlc.hu/baba/20230420/neveloszulok-tragedia-gyermekvedelem-rendszerhianyossagok/

 

Fotó: Pexels