Nyomtatás

„Mi voltunk a kis lelencek” – tragédiák jelzik, hogy súlyos gondok vannak a nevelőszülői rendszerben

hazonlkivul„Egy kétéves kisfiú a forró fürdővíz miatt, egy másik kisfiú pedig bántalmazás miatt vesztette életét. Mindkettőjüket nevelőszülők gondozták, ahogy azt a gyereket is, aki otthon megfulladhatott, majd nevelőanyja két napon keresztül autózott a holttestével. A rettenetes esetek azt mutatják, hogy komoly gondok lehetnek a nevelőszülői rendszerrel.” Az RTL Házon kívül című műsorának 2023. május 9-i műsorát ajánljuk, amelyben a téma kapcsán egyesületünk elnökét, dr. Herczog Máriát, és alelnökünket, Molnár Lászlót is megkérdezték.

Herczog Mária azt mondja, vannak olyan régiók az országban, ahol egyre inkább tapasztalható, hogy lehetetlen körülmények között nevelnek sok gyereket „azzal a cinikus megközelítéssel, hogy végső soron ezeknek a gyerekeknek úgyse jók az életkilátásai, eddig is borzasztó körülmények között éltek, nagy változás nem történik. Én ezt megengedhetetlennek tartom, ez súlyos rendszerszintű gyerekbántalmazás, de sajnálatos módon nem nagyon lehet mit tenni akkor, ha a fenntartók ezt megtehetik, és hogyha ennek nincsen következménye.”

 

A férőhelykorlátokat sem mindig tartják be a fenntartók, hiába van megszabva, hogy a ház méretétől függően hány gyerek élhet egy helyen.

 

Molnár László gyermekvédelmi szakember szerint az ország keleti felén, ahol egyébként is munkaerőpiaci nehézségekkel küzdenek az emberek, a nevelőszülőség a megélhetés egy alternatívája lett.

 

„Akinek az jön szembe kínálatként, hogy nevelőszülő lehetsz, és nincs különösebb követelményhez kötve, nagy valószínűséggel nevelőszülő is lesz. Az, hogy az ő személyisége alkalmas-e erre, már nem fog felmerülni” – tette hozzá.

 

Ma már ugyanis mindössze egy 60 órás tanfolyamot kell elvégezni ahhoz, hogy valaki nevelőszülő legyen. De hogy ez tanfolyam mit tartalmaz, és milyen pszichológiai szűrést végeznek, azt a fenntartók döntik el.

 

Molnár László szerint mindez azt eredményezi, hogy fölhígul a rendszer, nincsenek igazi komoly szakmai követelmények, és mennyiségi szemlélet érvényesül, ez pedig a minőség rovására megy. A törvény szerint minden 12 év alatti családjából kiemelt vagy árva gyereket nevelőszülőknél kellene elhelyezni. De nagyon kevés a nevelőszülő, és túl sok gyerek vár családra.

 

„A szakmai elvárás az, hogy egy gyereket oda helyezzünk el, ahol az ő fejlődési szükségletei szerint a leginkább alkalmas volna a hely, ehelyett a gyerekek oda kerülnek, ahol éppen van férőhely, vagy ahol elfogadják őket” – mondta Herczog Mária, aki pillanatnyilag nem lát semmilyen politikai és szakmai szándékot arra, hogy ez megváltozzon.

 

A teljes adás, és a belőle készült cikk megtekinthető, alolvasható az alábbi linken:

 

https://rtl.hu/hazon-kivul/2023/05/10/neveloszulok-tragedia-rendszerhiba-megelhetes