Cikkajánló - Hogyan készüljenek a gyerekek a jövőre?

Varga Betti cikkét ajánljuk a gyerekszemle blogról: Mire a mai gyerekek felnőnek, várhatóan jelentősen átalakulnak a választható életpályák, hivatások. Az alap- és középfokú oktatásnak éppen ezért nehéz dolga van: egy olyan élethez kellene alapokat adnia a gyerekeknek, melyről jelenleg csak sejtéseink lehetnek. Az Imagination: Creating the Future of Education and Work elnevezésű program abban próbál meg segíteni, hogy a gyerekeket felkészítsék majdani munkájukra egy nagyon megváltozott világban.

A projekt 2007-ben indult a Louisiana Egyetemen. A vezetői – Rita J. King és Joshua Fouts – kialakítottak egy szobát, ahol olyan módszereket teszteltek, melyekkel a leghatékonyabban lehet építeni a képzeletet és a kreativitást az iskolában. Az eredményeket alapján pedig elindítottak egy ingyenes, könnyen kezelhető honlapot, melyen olyan jelenségekről szóló anyagok kaptak helyet, melyek egyre jobban beépülnek a munka világába is (ilyen például a közösségi média vagy a virtuális munka). A tapasztalatok alapján a képzelet és a kreativitás fejlesztésére az egyéni helyett a közös munka hatékonyabb, így a creatingthefuturetoday.com is olyan feladatokat ajánl, melyek elsősorban az együttműködésre építenek.

 

Az oldal készítői szerint a mai gyerekeknek már nem csak az alaptantárgyakra van szükségük, hanem arra is, hogy megismerjék azokat a legújabb fejlesztéseket, melyek mindennapi használatát elvárják majd tőlük a jövőben. Az aktuális kérdéseket érintő témakörökhöz részletes ismertető tartozik rengeteg hivatkozással, melyből a tanárok több oldalról is tájékozódhatnak a munka világát érintő legújabb elméletekről, trendekről, problémákról és arról, milyen képességeket várnak el a 21. századi képzett munkaerőtől.

 

Az oldalon a különböző témákhoz cikkek, videók, különféle elgondolások, lehetséges kiindulópontok tartoznak. A creatingthefuturetoday.com olyan témákat vesz alapul, melyek Magyarországon is fontosak. A témakörök egy része kevésbé használható, de a például a Twitterről szóló segédanyagból egészen jó ötleteket, hasznos információkat tudnak meríteni akár a magyarországi tanárok is.

 

Tovább a teljes cikkre