Nyomtatás

Ciikkajánló - Az egész napos iskoláról

Dull Szabolc irását ajánljuk az origo.hu-ról: A gyerekeknek van idejük rendesen enni, sokat mozogni, jókat beszélgetni, megírni a leckét, haza pedig már csak pihenni mennek - jó esetben ez a kormány által tervezett egész napos iskola haszna. Ehhez azonban rengeteg pénz kell, amely nélkül egyszerű gyerekmegőrzővé válnak az oktatási intézmények. A délután is tartó képzés minden általános iskolában kötelező lesz, és felső tagozatban is csak a kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanulók hagyhatják ki.

"Ott, ahol az egész napos iskolát általánossá és kötelezővé tették (például Finnországban), az oktatási szolgáltatások minősége és a gyerekek tanulmányi kimenete is jóval kiegyenlítettebb, mint a szelektív iskolarendszerekben" - ezt állapította meg Darvas Ágnes és Kende Ágnes szociológus, aki 2009-ben a parlament szociális és ifjúsági bizottságának felkérésére tanulmányban vizsgálta az egész napos iskola nemzetközi tapasztalatait és hazai bevezetésének lehetőségét.

 

Darvas Ágnes most azt mondta az [origo]-nak, hogy "az egész napos iskola egyértelműen segít a hátrányos helyzetű családoknak. Ebben a rendszerben ugyanis a rosszabb anyagi helyzetben lévő gyerekek is részt vehetnek olyan különórákon, nyelvórákon, sportórákon, amelyekből egyébként kimaradnának". A tanulmányban ugyanakkor kiemelték, hogy "önmagában az iskola egész napossá tétele nem hoz minőségi változást, a fejlesztésnek a pedagógiai minőség javításától a szolgáltatások széles tárházának nyújtásáig kell kiterjednie".

 

Tovább a teljes cikkre (origo.hu)