Nyomtatás

VII. Országos népmese-konferencia

A Magyar Olvasástársaság immár hetedik alkalommal rendezi meg országosan A népmese napját Benedek Elek születésnapja tiszteletére szeptember végén. Az idei rendezvény 2011. szeptember 23-24-én Egerben lesz, társszervezői egri intézmények: Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár, Eszterházy Károly Főiskola, Benedek Elek Óvoda, támogató az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

A konferencia fővédnöke: Jankovics Marcell

"Az olvasás világában segítő, tanító táltosunkként repítenek a népmesék. A kisgyermekkorban hallott, majd egyre jobban megismert mesék a későbbi sikeres próbatételek zálogai. Így adnak az anyák hamuba sült pogácsát, s az apák felszerszámozott lovat gyerekeiknek!"

 

"A népmese az olvasás táltos lova" címmel idén a korai olvasásfejlesztést választotta témájául a konferencia. Az első napon olvasóvá nevelésről, gyermeki meseértelmezésről, szülői háttérről, mesekönyvek kiadásáról és a mesével való mindennapi életről beszél irodalmár, könyvtáros, pedagógus, néprajzkutató, pszichológus, szerkesztő, intézményvezető. A programot változatos mesemondások és zenélések, kiállításmegnyitó, fogadás és Mesekocsma színesíti.

 

A második napon a mesélés gyakorlati változatai fonódnak össze, szakmai vitára bocsátva a szóbeli mesélés és a felolvasás lehetőségeit. Óvodai demonstráció és városnézés teszi teljessé ezt a napot.

 

A népmese napja részletes programja

A Magyar Olvasástársaság (HUNRA - http://www.hunra.hu) célja az olvasás és az írásbeliség színvonalának emelése. Ennek érdekében rendszeresen rendez szakmai konferenciákat, szervez továbbképzéseket, nyújt szakértői támogatást magánszemélyeknek, közösségeknek, intézményeknek. Tagjai könyvtárosok, tanárok, olvasáskutatók, pszichológusok, orvosok, szülők, írók, szerkesztők, nyelvészek, gyógypedagógusok, szociológusok, diákok és érdeklődő magánszemélyek. A népmese napja rendezvényéhez 2005 óta 100-nál több intézmény és szervezet csatlakozik évente saját szervezésű programokkal országhatáron belülről és túlról. Csatlakoznia a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet a tervezett rendezvény rövid leírásával.

 

Program:

9:00-10:30 Látogatás a Benedek Elek Óvodába, az óvoda bemutatkozó mesedemonstrációja

(Vallon u. 4.)

Meseműhely

"A mesefa három ága" - a mesélés gyakorlata

Moderátor Kovács Marianna

(BSK Gyermekkönyvtára, EKMK Forrás Gyermek és Ifjúsági Ház, Bartók Béla tér 6.)

11:00-11:15 Mese

11:15-11:35 Gyűjtésből

- Agócs Gergely, néprajzkutató, Hagyományok Háza munkatársa

11:35-11:50 Mese

11:50-12:10 Örökségből

- Fábián Éva mesemondó, népzenész az Óbudai Népzene Iskola Népi ének tanára

12:10-12:25 Mesemondás pedagógusjelöltekkel

12:25-12:45 Könyvből

- Bereczki Anna, az ELTE Tanító és Óvóképző Karának oktatója és

- Lázárné Obbágy Katalin, az ELTE Tanító és Óvóképző Kara Könyvtárának munkatársa

12:45-13:00 Szünet

13:00-13:20 "Ma is boldogan élnek, ha..."

A konferencia összegzése

Győri János, a Magyar Olvasástársaság elnöke

14:00- Városnézés

További információ: http://nepmesenapja2011.ektf.hu/szakmai_programok/