KoopeRáció projektzáró konferencia

hkik _ofa_log_765Az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány KoopeRáció munkacsoportja – mely munkacsoportnak kiemelt feladata a szociális szövetkeztek szakmai támogatása, tanácsadással, képzések, rendezvények, népszerűsítő kampányok szervezésével– 2011. október 6-án tartja a kiemelt projekt zárókonferenciáját.

 

Tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a szövetkezetek – szociális szövetkezetek – a foglalkoztatáspolitika, a regionális, a vidékfejlesztési, az agrár-, a környezetvédelmi politikai keretei között felmerülő problémák megoldásának, illetve a kiegyensúlyozásának egyik eszközét jelenthetik. Ezek a szövetkezetek a gazdasági tevékenységek összes területén megalapozott pozíciókkal rendelkeznek, különösen azonban a mezőgazdaság, a pénzügyi közvetítés, kiskereskedelem és lakhatás terén, valamint az ipari, építőipari és szolgáltatási ágazatokban, társult munkán alapuló szövetkezetek formájában.

A szövetkezetek – így a szociális szövetkezetek – a „szociális gazdaság" azaz a magántőkések és a közvállalatok szektorai mellett a harmadik szektor aktív szereplői, tevékenységük meghatározó eleme a marginalizálódó társadalmi csoportok szociális, foglalkoztatási helyzetének javítására való törekvés.

 

Alapvető társadalmi-gazdasági érdek, hogy a szociális szövetkezetek megerősödjenek, elterjedjenek Magyarországon és a jó gyakorlatok, külföldi példák adaptálásával, jogi szabályozás újragondolásával erősödjön a versenyképességük.

 

A meghívott előadók között vannak hazai és külföldi (portugál, román), témában jártas, állami és civil szervezeteket képviselő szakemberek, továbbá a terület hazai szakértői.

 

A rendezvény időpontja: 2011. október 6. (csütörtök)

A rendezvény helyszíne: Best Western Hotel Hungária

  1074 Budapest, Rákóczi út 90 

 

A konferencia tervezett programja:


 

10.00 – 10.10 Köszöntő

Vértes János - Országos Foglalkoztatási Közalapítvány

kuratóriumi elnök

10.10 – 10.30 Megnyitó gondolatok

Farkas Krisztina – Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Közigazgatási Stratégiáért Felelős Helyettes Államtitkárság, helyettes államtitkár

10.30 – 10.50 A KoopeRáció kiemelt projekt tevékenységének áttekintése

dr. Csáky Gyopár - KoopeRáció projekt projektmenedzser

10.50 – 11.10 Szociális szövetkezet, mint atipikus foglalkoztatási forma a TÁMOP 2.4.3/B konstrukció alapján – (egyeztetés, felkérés alatt) - tervezett előadó ESZA NKft; NFÜ HEP IH

11.10 – 11.50 Szociális Szövetkezetek és a támogatását végző programok vizsgálata

dr. Simkó János Humánerő Bt.

11.50 – 12.00 Kávészünet

12.00 – 12.30 Külföldi kitekintés João Leite - CASES Szövetkezetek Egyesülete (Portugália)

A portugál tapasztalatok, a hazai szociálpolitikai, foglalkoztatáspolitikai tendenciák arra engednek következtetni, hogy a szociális szövetkezetek szerepe tovább erősödik, mivel többek között hozzájárulhatnak:

• a foglakoztatás bővítéséhez,

• a munkaerő szélesebb társadalmi integrációjához, új státusok születéséhez,

• a szociális gazdaság fejlődéséhez.

12.30 – 13.20 Jó gyakorlatok

Hazai jó gyakorlat: Tóth Ibolya - Cívis Kurázsi Szociális Közhasznú Szövetkezet elnök

Külföldi jó gyakorlat: Székelygyümölcs - közösségalapú gazdaságfejlesztési modell

Kolumbán Gábor - Civitas Alapítvány elnök (Románia)

13.20 – 13.40 Kérdések, felvetések, hozzászólások

13.40 Zárszó

Dr. Soltész Anikó - OFA Hálózat KoopeRáció kiemelt projekt szakértő

14.00 Ebéd

 

Jelentkezési lap letölthető innen